Nieuws

Actief beheer vaart wel bij dip

Actief deed het in de afgelopen weken beter dan passief. Vooral fondsmanagers die op groeiaandelen focussen doen het beter dan de index.

Bloomberg heeft de resultaten van actief beheerde fondsen vergeleken met die van indexfondsen. In de periode van 29 januari tot 6 februari, toen aandelenkoersen wereldwijd daalden, blijken actief beheerde fondsen beter te hebben gepresteerd dan de hun benchmarks. 

Het mag dan zo zijn dat indexfondsen beter presteren als de marktomstandigheden gunstig zijn, maar in periodes van tegenslag zijn actieve beheerders in staat de negatieve gevolgen te beperken, zo lijkt het dus.

Kopen tijdens de dip

Vooral actieve beheerders die focussen op groeiaandelen blijken beter te hebben gepresteerd dan de index. Volgens Bloomberg is de benchmark met gemiddeld 6% verslagen. Ook waarde-aandelen hebben beter gepresteerd, al is het verschil daar slechts 0,3%.

Een deel van de verklaring blijkt te liggen in het feit dat aandelen van grote bekende bedrijven minder hard zijn gedaald dan algemene indices. Dit zijn vaak het soort bedrijven waar actieve beheerders in beleggen.

Een andere verklaring is dat actieve beheerders juist meer aandelen hebben gekocht van aandelen waarbij de koersen met 5% tot 10% daalden.

Hedgefondsen deden het ook relatief goed

ETF’s-beleggers verkochten juist massaal toen de koersen daalden. Ook hedgefondsen hebben relatief wel gevaren bij de strubbelingen op de aandelenmarkt.

Dat geldt vooral voor hedgefondsen die een voorkeur hebben voor een actief beheer. De meest actieve fondsen slaagden er volgens UBS in om de index met 150 basispunten (1,5%) te verslaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?