Nieuws

Ook Nederlandse medailles van Morningstar

In de laatste kwartaalanalyse van Morningstar zijn er Nederlandse successen. Robeco is de beste fondsenaanbieder, Nederland het beste vestigingsland. Voor Actiam is er een eervolle vermelding.

Robeco kwam in het vorige kwartaal als beste fondsenhuis in Europa uit de bus in een analyse van Morningstar. Ook opmerkelijk: Nederland steekt andere landen naar de kroon als beste beleggingsland

Fondsenspecialist Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen aan de hand van een rating. Dit gebeurt in de vorm van sterren, die de historische koersprestaties van een fonds weerspiegelen. Elk kwartaal worden de fondsenhuizen in Europa gerangschikt naar deze score.

Robeco op 1

In de analyse over het vierde kwartaal komt Robeco als beste fondsenaanbieder in Europa uit de bus, met een gemiddelde score van 3,64 van de 5 sterren. 76% van de fondsen van Robeco heeft vier sterren of meer. Fidelity (score 3,54) en Jupiter (score 3,53) maken de top 3 compleet.

Enige voorzichtigheid bij het bekijken van dit soort lijstjes is wel geboden: de ranking zegt alleen iets over de prestaties van het fonds in het verleden en heeft dus geen voorspellende waarde.

Actiam scoort hoog

Morningstar heeft ook een ranking gemaakt van kleinere fondsenhuizen, met een beheerd vermogen van minimaal 5 miljard euro en minimaal 10 fondsen of aandelenklassen van fondsen.

In dit lijstje prijkt Fundsmith bovenaan, met een score van 5,00, gevolgd door Lidsell Train (4,69) en ACTIAM (4,25).

Beste beleggingsland

Kijkend naar het beste beleggingsland in het vierde kwartaal van 2017 komt Nederland als beste uit de bus, met een gemiddeld aantal sterren van 3,54 voor alle beleggingsfondsen die worden aangeboden door fondshuizen die in Nederland zijn gevestigd.

Hierna volgen Finland (3,43) en Zwitserland (3,41). België staat met een rating van 3,20 op de achtste plaats. Duitsland valt met een rating van 3,03 net buiten de top 10.

Nederland is wel een dwerg, als wordt gekeken naar de omvang van het beheerd vermogen. In Nederland gevestigde fondshuizen hebben in totaal 53,7 miljard euro in beheer. Ter vergelijking: in Luxemburg en Groot-Brittannië is dat respectievelijk 2.158,9 miljard euro en 1.092,2 miljard euro.

De grootste fondshuizen

Tot slot kijkt Morningstar elk kwartaal welke fondshuizen de grootste zijn qua beheerd vermogen. Op nummer 1 staat, niet geheel verrassend, Blackrock, die 262,2 miljard euro onder beheer heeft. Amundi is de nummer 2, met 208,6 miljard euro aan beheerd vermogen. UBS staat op plaats 3, met 173,4 miljard euro aan beheerd vermogen.

Voor de kwartaalranking heeft Morningstar open-end beleggingsfondsen geanalyseerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus