Nieuws

Bank of England hanteert assertiever rentebeleid

De Britse centrale bank gaat de rente sneller verhogen. Zo wordt voorkomen dat de Britse economie oververhit raakt.

Dat heeft Mark Carney, gouverneur van de Bank of England donderdag duidelijk gemaakt.

De Bank of England verlaagde in juni 2016 de rente in reactie op de uitslag van het Brexitreferendum. Volgens Carney is de Britse economie verzwakt als gevolg van de beslissing om de EU te verlaten.

Maar intussen trekt de groei weer aan. Hij verwacht dat de rente voor langere periode boven het gewenste niveau van 2% zal blijven. Het zal waarschijnlijk noodzakelijk zijn om de rente geleidelijk aan te verhogen, zo maakte Carney duidelijk tijdens een persconferentie van de centrale bank.

Pond omlaag

De Bank of England laat de rente op dit moment ongemoeid. Maar Carney verwacht dat de rente sneller zal worden verhoogd dan in november werd gedacht. Het wordt nu voor 75% waarschijnlijk geacht dat de Britse centrale bank de rente in mei met 25 basispunten zal verhogen.

Voor de persconferentie van Carney was de waarschijnlijkheid van een renteverhoging minder dan 55%. Ook de kans op verdere verhogingen is verhoogd.

Een verdere renteverhoging is waarschijnlijk voor het einde van het jaar. De opmerkingen voor Carney zorgden voor een opleving van het pond. De Britse munt steeg 1% ten opzichte van de dollar naar 1,4016 dollar rond het middaguur donderdag.

Hogere inflatie

Volgens Sivia Dall’Angelo, een econoom bij Hermes Investment Management, is de verwachte renteverhoging het gevolg van een gebrek aan vertrouwen in de Britse economie.

De extra capaciteit van de Britse economie verdwijnt volgens haar in een rap tempo. Dat leidt tot een hogere inflatie, die de Bank of England wil voorkomen.

Na het Brexit-referendum gaf de Bank of England aan dat tijdelijk een hogere inflatie zou worden geaccepteerd als gevolg van de waardedaling van het pond en de duurdere importen.

Tot nu werd een termijn geaccepteerd van drie jaar voordat de situatie zou zijn genormaliseerd. Als gevolg van de hoger dan verwachte groei, vooral een gevolg van de aantrekkende wereldhandel, is de verwachting dat dit nu binnen twee jaar zal zijn gerealiseerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie