Nieuws

De ESG-trends van 2018

MSCI zet de vijf belangrijkste trends voor duurzaam beleggen in 2018 op een rij.

In het rapport 2018 ESG trends to watch gaat MSCI dieper in op hoe beleggers risico en kansen kunnen benaderen op het gebied van duurzaam beleggen. 

In het rapport gaat de indexprovider in vijf hoofdtrends voor 2018. 

1) Sifting for management quality in EM

Beleggers zullen ESG-criteria gebruiken om hun weg te vinden in het groeiende aanbod van beleggingen in opkomende markten. Meer dan 15% van de bedrijven in opkomende markten van de MSCI ACWI Index hebben ESG-ratings die beter zijn dan die van hun eigen land. Dit maakt hen volgens MSCI lokale outperformers die interessant zijn om te volgen.

Van de 24 markten die MSCI als emerging markets kwalificeert, heeft 16% ESG-landenratings boven BBB, vergeleken met 83% voor ontwikkelde markten. Zie de grafiek uit het rapport hieronder. 

MSCI merkt verder op dat bedrijven die opereren vanuit landen met prima ESG-rating, gemiddeld, minder gevoelig zijn voor ESG-risico's en ze beter kunnen managen dan hun peers wereldwijd. 

2) First steps in scenario testing climate change 

Hoe goed is uw portefeuille beschermt tegen klimaatrisico's? De researcher van MSCI verwachten dat beleggers hun focus breder zullen maken. Daarmee bedoelen ze dat beleggers niet alleen meer zullen kijken naar de carbon footprint per bedrijf of belegging, maar meer zullen kijken naar naar macro-invloeden door de assetklassen heen. Uit onderzoek van MSCI blijkt dat tenminste 40% van elke grote assetklasse exposure heeft naar landen met een hoog risico op niet-herstelbare schade als de aarde opwarmt.

Uit onderstaande schema blijkt dat West-Europa het best voorbereid is op klimaatverwarming, maar dat het Midden-Oosten  - met zijn hoge olieafhankelijkheid - nog heel veel moet hervormen om ESG-risico's te verminderen. 

 

En die duurzame risico's werken door in assetallocatiebeslissingen en rendementen. 

3) Accelaration of ESG into fixed income investing

Meer en meer beleggers hanteren ESG-criteria bij het selecteren van hun fixed income-beleggingen. Nu loopt de duurzame benadering bij obligaties achter op aandelen, maar dat zou wel eens kunnen gaan veranderen, verwacht MSCI. Want niet alleen vanuit assetmanagers is er een push naar het gebruik van ESG-criteria bij het samenstellen van een obligatieportefeuille, de pull komt van ESG-factoren die waarde toevoegen aan kredietrisicoanalyses. 

MSCI verwacht dat fondsmanagers meer met elkaar zullen concurreren met hun duurzame obligatiefondsen. Dat is al merkbaar in de ETF-sector. Begin 2017 konden beleggers kiezen uit twee duurzame ESG-obligatie-ETF's, eind vorig jaar waren dat er tenminste een dozijn. 

4) Looking beyond sustainability

Beleggers voeren de druk op om bedrijven meer duurzame data te laten publiceren. Bedrijven doen dat vrijwillig en de duurzame jaarverslagen nemen nog steeds in aantal en volume toe. Maar het vrijwillig inzage geven van informatie door bedrijven staat op gespannen voet met concurrentiegevoelige informatie. 

Alternatieve databronnen kunnen beleggers helpen een volledig beeld te krijgen van de mate van duurzaamheid van een onderneming. Bij de ratings die MSCI hanteert komt 65% van data die uit andere bronnen komt dan de vrijwillig geleverde duurrzame data van bedrijven. 

Meer transparantie is niet altijd goed. Bij de salarissen van de CEO's heeft het alleen maar geleid tot hogere salarissen… Het is dus niet eenvoudig, concludeert MSCI, maar bij ESG lijkt het erop dat meer openheid ook betere bedrijven betekent, gemeten naar de E, de S en de G.

5) Disclosure of the year of the human

In 2030 zullen tussen de 75 en 375 miljoen mensen een andere baan moeten hebben. Hun oude banen zijn dan geheel geautomatiseerd, verwacht McKinsey. En nu robots steeds meer werk kunnen overnemen, is investeren in talent misschien wel belangrijker dan ooit. Het is lastig om te meten, maar uit de cijfers die er zijn, blijkt dat bedrijven die goed voor hun personeel zorgen en ze goed (blijven) opleiden, beter presteren. 

MSCI onderscheidt drie verschillende soorten bedrijven: 

  • Leiders - bedrijven die aantoonbaar enkele best practices hanteren. Denk aan jaarlijkse engagement-enquetes houden, nadenken over opvolging, opleidingen op alle niveau's aanbieden, diversiteitsdoelstellingen hanteren. 
  • Volgers - bedrijven die enkele standaardprogramma's hanteren voor hun werknemers op het gebied van engagement en opleiding. 
  • Achterblijvers - bedrijven die geen informatie of bewijs leveren van initiatieven op het gebied van engagement en training. 

Leiders doen het gemiddeld een procentpunt beter dan achterblijvers, zo blijkt uit het ESG-onderzoek van MSCI. 

 

 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Emerging Markets