Nieuws

Goldman Sachs: olie kan naar 82,50 dollar

Over zes maanden zal de olieprijs 82,50 dollar per vat bedragen. Oliefutures april noteren nu 69,65 dollar.

De Goldman Sachs-analisten Damien Courvalin en Jeff Currie houden rekening met een olieprijs die over zes maanden 82,50 dollar per vat zal bedragen. Op dit moment is de futuresprijs voor olie die in april geleverd zal worden 69,65 dollar.

Het Goldmanrapport was mede reden voor een lichte opleving van de olieprijs, die de afgelopen dagen juist was gedaald. Sinds december is de olieprijs niet meer onder het niveau van 60 dollar uitgekomen.

Een van de redenen om aan te nemen dat de markt is omgeslagen is het feit dat de prijs van futures voor de nabije toekomst hoger is dan die voor een periode die verder weg ligt. En backwardization is typerend voor een periode waarin de vraag naar olie stijgt.

Lagere dollar helpt

Het aanbod houdt vooralsnog geen gelijke tred. De olieprijs wordt verder geholpen door de dalende dollar. Die is het afgelopen jaar met meer dan 10% gedaald ten opzichte van de belangrijkste andere valuta. Ook deze week houdt de val van de dollar aan.

In de loop van 2017 zijn wereldwijde olievoorraden snel gedaald, zo blijkt uit het Goldman Sachs-rapport. Dat is een gevolg van de stijgende vraag, van een gedisciplineerde Opec-productie, relatief veel onderhoud en de stagnerende productie in Venezuela.

Schalie-olieproductie

Volgens het rapport stijgt de behoefte aan schalie-olie vanuit de Verenigde Staten. De Amerikaanse olieproductie bevindt zich toch al op een hoog niveau. In november bedroeg de productie meer dan tien miljoen vaten per dag.

Dat is het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar. Het is de verwachting dat deze productie verder zal stijgen. Volgens Kyle Cooper, verantwoordelijk voor het onderzoek bij IAF Advisors in Houston, is het stijgende aanbod echter niet voldoende om aan de stijgende vraag te voldoen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus