Nieuws

De stille comeback van Griekenland

De Griekse rente is gedaald tot het niveau van voor de crisis, aandelen hebben een upside van 50%. Welkom terug, Griekenland.

Griekenland is door een diep dal gegaan, maar inmiddels gaat het zo slecht nog niet met Griekenland:  

  • In 2017 is de lange rente gedaald van 7% naar 3,8%.
  • S&P heeft de kredietrating deze maand verhoogd tot B van B-. 
  • De spread tussen de Griekse en Duitse tienjaars verhoudt zich als voor de crisis. 
  • De Grieken hebben inmiddels 95 van de 110 hervomingsplannen van de Troika (EU, ECB en IMF) uitgevoerd.

Maar wat brengt dit jaar voor beleggers in Griekse aandelen en obligaties? Lyxor gaat daar in het rapport 2018: Athens in the re-starting blocks dieper op in. 

Steunprogramma loopt af

Voor staatsobligatiebeleggers geldt dat het derde steunprogramma voor de Grieken op 20 augustus afloopt. De Grieken zullen in aanloop naar 20 augustus zelf weer de markt opkomen om hun schulden te financieren. 

Overigens is het door de overheid benodigde kapitaal niet super veel, dus Lyxor verwacht niet al te veel reuring op de lokale obligatiemarkt. 

De rest van het steungeld wordt de komende maanden waarschijnlijk gebruikt om de Griekse banken gezonder te maken. 

Aandelen sterk ondergewaardeerd

De crisis heeft in Griekenland wel zijn sporen achtergelaten. De beurs van Athene is 80% achtergebleven bij de rest van Europa. Dat is terecht, want de bedrijswinsten zijn lauw en de groei is mager, aldus Lyxor. "Dat maakt het lastig om aandelen goed te kunnen waarderen."

Breder gezien zijn de vooruitzichten van gezondere overheidsfinanciën, sterkere banken, een lage rente en hernieuwde economische groei natuurlijk positief voor de aandelenmarkt. Lyxor durft dit jaar zelfs te hopen op een rendement van 50% waarmee de Atheense ASE terugkeert op het niveau van 2014..

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?