Nieuws

Tech komt tegenwoordig uit het oosten

De opkomende markten zijn tegenwoordig veel meer dan de leveranciers van grondstoffen en simpele industriële producten. Hoogwaardige tech komt steeds vaker uit Azië.

In tegenstelling tot de meeste beleggers in aandelen opkomende markten heeft Jorry Noddekaer, hoofd aandelen opkomende markten van Nordea AM, en zijn team amper aandacht voor de macro-economische omgeving. Ook opvallend: Noddekaer belegt vooral niet in grondstoffen en industriële bedrijven. Hij zit daarentegen zwaar in technologie. IT neemt 40% van de portefeuille van Nordea Emerging Stars Equity Fund. Dat is een forse overweging.

Groeisectoren

Startpunt van Noddekaers analyse is het detecteren van zogenaamde growth pockets, sectoren die bovengemiddeld hard groeien. Zijn deze growth pockets eenmaal gevonden, dan gaat hij op zoek naar bedrijven die in deze groeimarkt het meeste concurrentievoordeel hebben.

Vervolgens moeten aandelen natuurlijk niet te duur zijn - Nordea blijft een waardebelegger - en moet het met ESG-beleid ook in orde zijn. Noddekaer: "Natuurlijk kijken we ook naar de politieke situatie waarbinnen bedrijven opereren. Zo zullen we, vanwege de kans op politieke interventies, niet snel in Russische grondstoffenbedrijven zitten. Voor Russische consumentenbedrijven geldt dit risico veel minder."

Groeisectoren

Wat zijn de growth pockets die Noddekaer signaleert? Hij noemt er acht.

 1. E-commerce en andere internetdiensten in China
  "Een bedrijf als Alibaba heeft veel meer groeimogelijkheden dan Amazon, terwijl het veel goedkoper is gewaardeerd. De Chinese koopkracht wordt zwaar onderschat. Nu Chinezen bereidt zijn om ook voor internetdiensten te betalen, vliegen de internetwinsten van bedrijven als Tencent omhoog."
 2. Chipsector
  "De vraag groeit explosief, terwijl de paar spelers die nog over zijn alleen nog maar bouwen als dat nodig is. Het hoogcyclische is er wel vanaf."
 3. Cameratechnologie
  "Belangrijk voor mobiele telefoons, maar ook de auto-industrie vraagt er steeds meer om."
 4. Testbedrijven
  "De groei van het aantal techproducten - denk aan chips, zonnepanelen of elektrische motoren voor auto's - stuwt ook de vraag naar bedrijven die deze producten testen. De motoren van Tesla worden niet in de VS, maar in Taiwan gecheckt."
 5. Automatisering
  "China is hierin inmiddels leidend."
 6. Projectontwikkeling in India
  "Het land staat door de hervormingen van Modi aan de vooravond van een nieuwe vastgoedopleving. Dat is iets wat de markt nog niet ziet. Wij zien met name veel kansen in de exploitatie van winkelcentra."
 7. Verzekeringsproducten
  "Verzekeraars, maar ook banken, profiteren van de opkomende middenklasse in China. De vraagt naar bijvoorbeeld levensverzekeringen groeit hard. Tegelijkertijd is een verzekeraar als Ping An een verkapt fintechbedrijf. Westerse bedrijven komen er langs om te zien hoe de toekomst eruit ziet."
 8. Gezondheid
  "Vergrijzing in China en de opkomst van een Indiase middenstand stimuleren de vraag naar gezondheidsdiensten."

Rode vlaggen

Dat was de optimistische kant van het verhaal. Opmerkelijk is dat het grootste risico, dat Noddekaer nu ziet, zich niet bevindt in de opkomende markten maar daarbuiten, in het Witte Huis om precies te zijn. Het uitbreken van een klassieke handelsoorlog van de VS en China zal een einde maken aan het aandelenoptimisme.

Noddekaer: "De VS zijn al begonnen de invoer van wasmachines, staal en zonnepanelen extra te belasten. Maar toch geloof ik niet dat Trump in zijn eentje een einde kan maken aan de globalisering. De supply chains zijn niet zo maar te ontmantelen. Mochten de VS ervoor kiezen op alles invoerrechten te heffen, dan heeft vooral de Amerikaanse consument een megaprobleem. Producten worden dan onbetaalbaar."

Het andere grote risico is toch het negatieve effect van tapering in de VS en Europa. "De rentes zullen hierdoor stijgen. Wat doet dat met de waardering van risky assets? Een reset ligt voor de hand. Aandelen opkomende markten krijgen daar ook mee te maken, maar het effect zal kleiner zijn, zo schat ik in."

Ruim rendement

De zwakke dollar heeft volgens Noddekaer weinig economische gevolgen. "Veel van de Aziatische munten zijn immers gekoppeld aan de dollar." Een dalende koers van de dollar is vooral goed voor het sentiment. Het zal meer beleggers aanzetten om in de opkomende landen te beleggen."

De kansen en risico's tegen elkaar afwegend acht Noddekaer een rendement van 15% op aandelen opkomende markten voor dit jaar goed mogelijk, om daar in een adem aan toe te voegen: "Met goede stockpicking is natuurlijk altijd meer mogelijk."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus