Nieuws

Hackers azen op uw cryptomunten

De opslag van cryptovaluta's is niet altijd veilig. Hackers hebben inmiddels al 1,2 miljard dollar aan bitcoins en ethers geroofd. "14% van de handel is besmet." Vooral softwarebeveiligers profiteren.

Met de groeiende populariteit van cryptomunten, wordt de markt ook steeds aantrekkelijker voor hackers. Dat zegt Lex Sokolin, directeur van Autonomous Research, tegen Bloomberg. Volgens hem hebben hackers inmiddels 1,2 miljard dollar aan bitcoins en ethers, een andere cryptomunt, buitgemaakt. Sokolin schat de jaarlijkse roof op ongeveer 200 miljoen dollar. "Liefst 14% van alle handel is besmet.

Volgens Susan Eustis, ceo van WinterGreen Research zijn de gevolgen van de hacks verstrekkend. Naast het verlies voor de eigenaren van de twee cryptovaluta's zijn bedrijven en overheden in totaal 11,3 miljard dollar aan inkomsten en belastingbaten misgelopen.

Onveilige handel

Wat wel vreemd is: hoe kunnen bitcoins zo massaal worden gestolen, terwijl cryptomunten juist super veilig zou zijn? Hoewel de blockchain zelf niet hackbaar is, lopen eigenaren van cryptocurrencies wel gevaar als bijvoorbeeld een exchange wordt gehackt. Ook als de private key, het wachtwoord van de persoonlijke cryptokluis, in vreemde handen komt, is de kans groot dat cryptobezittingen verloren zijn.

Het zijn niet alleen cryptomunten die kwetsbaar zijn voor hacks, maar ook de zogenoemde smart contracts, overeenkomsten die zijn gebaseerd op blockchain-technologie. In 2016 werd bijvoorbeeld 50 miljoen dollar gestolen uit een smart contract voor de financiering van het bedrijf DAO via venture capital.

Gouden beveiligingshandel

Intussen wordt wel hard gewerkt aan oplossingen. Volgens Richard Ma, medeoprichter van Quantstamp, zal zijn bedrijf in maart met een oplossing komen om smart contracts veiliger te maken.

De markt voor het beveiligen van software en computers stijgt trouwens snel. Naar verwachting zal er dit jaar 355 miljard dollar in omgaan. In 2017 was dat nog 259 miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen