Nieuws

IEXFonds 40: Dit zijn de veertien nieuwe binnenkomers

De IEXFonds 40 is opgeschud. Veertien nieuwe fondsen zitten er sinds 1 januari in onze beleggingsfondsenindex. Een rondje voorstellen.

Een nieuw beursjaar, een nieuwe IEXFonds 40. Op 1 januari is onze beleggingsfondsenindex, zoals het hoort, herwogen (alle fondsen wegen weer voor 2,5% mee in de index) en zijn de fondsen die niet langer aan de criteria voor opname voldoen vervangen voor nieuwe.

Welke er verdwenen zijn heeft u onlangs kunnen lezen; vandaag introduceren we de nieuwkomers in de IEXFonds 40. Wie nog niet zo bekend is met de opzet van deze index: we proberen met deze selectie geen markt te verslaan, hij is juist bedoeld om zelf te dienen als benchmark voor een breed gespreide fondsenportefeuille.

Daarbij kijken we naar de selectie zoals beleggers dat ook doorgaans doen: we letten op track record (drie- en vijfjaarsrendement), omvang (grote, toonaangevende fondsen) en zittingsduur/reputatie van de fondsmanager.

Dat is zeker geen garantie voor een goed presterende fondsportefeuille, maar het levert wel een selectie op van veertig fondsen die op dit moment populair zijn en goede, steady, resultaten laten zien.

Maar liefst veertien fondsen vielen eind 2017 uit de index (veelal door een terugval in de resultaten).

Lees ook: Veertien exits uit de IEXFonds 40

De nieuwe binnenkomers

Na het nodige rekenwerk, geholpen door de grote fondsendatabase van Lipper, heten wij de volgende veertien fondsen hartelijk welkom als nieuwe binnenkomers in de IEXFonds 40.

 1. Morgan Stanley US Growth (dollar)
  In de categorie wereldwijd heerst Morgan Stanley al enige tijd met het sterk presterende Global Opportunity Fund. Dit jaar komt ook dit Noord-Amerika-fonds van MS duidelijk bovendrijven. Superieure drie- en vijfjaarsrendementen. Enige zwakke puntje zijn de lage Lipper Leader-scores op het onderdeel kosten.

 2. Hermes Global Emerging Markets
  Eigenlijk kwam er maar één fonds in aanmerking om de plek in te nemen van het emerging markets-fonds van Comgest, dat na een paar jaar trouwe dienst uit het bovenste kwart van het klassement viel. Dit fonds van Hermes Investment Management domineert op zowel op driejaars als vijfjaarsniveau en op risico-rendement.

 3. Invesco Continental European Small Cap Equity
  Door wat vormverlies bij Damien Kohler van Parvest, ziet een oude bekende zijn kans schoon om opnieuw de IEXFonds 40 binnen te glippen. Invesco Continental European Small Cap, onder beheer van de Nederlander Erik Esselink, overtuigt in de categorie Aandelen Europa Small & Midcaps, met name door een zeer hoog langetermijnrendement.

 4. Comgest Growth Asia Pac ex Japan (dollar)
 5. Schroder ISF Asian Opportunities
  De twee plaatsen in de categorie Azië - beide zittende partijen verloren hun plek - behoorden tot de meest felbevochten van het jaar. Bij zowel het Schroder-fonds als dat van Comgest gaf uiteindelijk de vorm van de dag de doorslag: waar het veld over vijf jaar gemeten dicht bij elkaar lag, staken deze twee fondsen er op driejaarstermijn duidelijk bovenuit.

 6. RobecoSAM Smart Energy Fund
  Een oude bekende meldt zich opnieuw in de thema-categorie schone energie. Geen grote categorie: zelfs de uitgebreide Lipper-database kan nog geen tien fondsen binnen dit thema ophoesten, laat staan fondsen met enig track record. Fondsmanager Thiemo Lang heeft dat wel en kan ook nog eens bogen op een AA-rating bij Citywire.

 7. Carmignac Pfl Unconstrained Glbl Bond (euro)
 8. SLI Glo SICAV Global Corporate Bond (dollar)
  Een totale shake-up in de categorie obligaties wereldwijd, mede ingegeven door het numerus fixus-beleid met betrekking tot het aantal fondsen per huis (maximaal drie), waardoor J.P. Morgan AM hier noodgedwongen een plaatsje moet afstaan. Volgens alle overige regels zou dat fonds overigens gewoon in de index blijven staan, waarvan akte. Dat geldt niet voor de andere vertrekker: Templeton-kopstuk en jarenlang IEXFonds 40-lid Michael Hasenstab, die een mindere periode kent. We verwelkomen twee huizen die we al een poosje moesten missen in de index; Standard Life (SLI) en Carmignac. De laatste doet dat met een interessante variatie binnen dit thema, een unconstrained obligatiefonds.

 9. BlueBay Inv Grade Euro Aggregate Bond
  In de grote categorie euro-obligaties steekt dit fonds van BlueBay er duidelijk bovenuit. In een nerveuzige markt verslaat dit fonds, gemeten naar drie- en vijfjaarsrendement, de concurrentie al enkele jaren met gemak. Ook hoge scores op consistentie en kapitaalbehoud.

 10. T Rowe Global High Yield Bond (dollar)
  In de categorie high yield-obligaties ligt het allemaal zéér dicht bij elkaar. Dit fonds van T. Rowe Price kan overtuigende cijfers overleggen en heeft ook net het kleine beetje geluk dat de belangrijkste tegenspelers allemaal op minstens één van de selectiecriteria (maximaal drie fondsen per huis, vijfjaarsrendement, omvang) de mist in gaan.

 11. Morgan Stanley Global Convertible Bond Fund (dollar)
 12. UBS (Lux) Bond Sicav - Convert Gl
  Twee nieuwe convertible-fondsen in de IEXFonds 40. Waar de afzwaaiers, TreeTop en Deutsche, hun driejaarsrendement ver zagen wegglijden, draaien Morgan Stanley en UBS zowel op drie- en vijfjaarstermijn in de hogere regionen mee. De belangrijkste concurrenten, fondsen van J.P. Morgan AM en Schroders, vielen bovendien nog eens af omdat die partijen al drie fondsen in de IEX Fonds 40 hebben.

 13. Nordea 1 - Global Real Estate Fund (dollar)
  Geen moeilijke opgave, de vervanging van het NN Global Real Estate Fund. Van alle fondsen met een track record van minstens vijf jaar, heeft dit fonds van Nordea de beste papieren. Zowel in rendement, als op andere criteria als consistentie en kapitaalsbehoud.

 14. JPM Global Macro Opportunities (euro)
  Een duidelijke winnaar in de categorie Absolute Return. Het fonds van J.P. Morgan’s AM Multi-Asset-CIO James Elliot laat fraaie rapporten zien over alle meetperiodes en scoort bovendien nog eens goed op risico-rendement - in dit segment ook een belangrijk pluspunt.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie