Nieuws

Groei Nederlandse crowdfundingmarkt zwakt af

Vorig jaar werd er in Nederland bijna een kwart miljard euro opgehaald via crowdfunding.

De markt voor crowdfunding in Nederland blijft snel groeien, maar minder snel dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit gegevens van CrowdfundingCijfers.nl waar de website Banken.nl  melding van maakt.

In het afgelopen jaar is in Nederland 223 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Dat is 31% meer dan de 170 miljoen van 2016. Dat is sterke groei maar minder sterk dan in voorgaande jaren. Sinds 2012 was er steeds sprake van een verdubbeling.

Maar 2017 was wel opnieuw een recordjaar. Driekwart van de financiering via crowdfunding gaat om leningen (169 miljoen) euro. De rest van de markt bestaat uit  converteerbare leningen (15,7 miljoen euro), rewards (15,6 miljoen euro), donaties (12,6 miljoen euro) en de verkoop van aandelen (10,2 miljoen euro).

Vooral duurzame projecten

De meeste crowdfundinginitiatieven worden omschreven als duurzame projecten of duurzame ondernemingen. Uit het onderzoek blijkt dat deze projecten ook gemiddeld meer geld ophalen. De maatschappelijke betrokkenheid van de investeerders wordt als een belangrijke verklaring gezien.

In totaal zijn er in Nederland in 2017 5384 projecten via crowdfunding gefinancierd. In ruim 2173 gevallen gaat het om maatschappelijke projecten. 

Groeimarkten

Volgens de onderzoekers is vastgoed een groeiende crowdfundingniche. Steeds meer vastgoedprojecten en hypotheken worden op deze manier gefinancierd, zo blijkt uit het onderzoek. Ook maken steeds meer goede doelen er gebruik van. Het is volgens de onderzoekers een manier om donateurs te binden.

De verwachting is dat crowdfunding ook dit jaar aan belangstelling zal winnen. Dit wordt mede geholpen door het feit dat investeerders steeds hogere rentes krijgen aangeboden voor hun inleg. Het aantal crowdfundingplatforms lijkt echter de piek te hebben bereikt. In 2016 telde Nederland er 50, eind vorig jaar bleef de teller steken op 52.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?