Nieuws

Goldman ziet potentie voor bitcoin

Bitcoin zal niet de rol van de dollar als wereldmunt overnemen, maar er zijn zeker kansen dat het een rol krijgt in het internationale betalingsverkeer. Mits toezichthouders de handel van de digitale munt niet aan banden leggen.

Cryptomunten als bitcoin zijn in sommige delen van de wereld wellicht een uitkomst. Maar de concurrentie is aanzienlijk. Dat schrijft zakenbank Goldman Sachs in het rapport Bitcoin as money waarin de voor- en nadelen van cryptomunten als bitcoin worden beschreven. Forbes wijdt er een sterk verhaal aan. 

Goldman Sachs denkt dat er in sommige delen van de wereld een alternatief voor de dollar als wereldwijd verhandelbare munt kan ontstaan. Maar of dat de bitcoin zal zijn is de vraag.

Vanuit Amerikaans oogpunt zijn cryptomunten een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. De wereld heeft immers de dollar. De Amerikaanse munt functioneert volgens Goldman Sachs ‘redelijk goed’ als wereldwijd transactiemedium en ook als een extra instrument om een beleggingsportefeuille te spreiden.

Niet stabiel

In veel landen is er sprake van een zogenoemde ‘dollarization’. Daarvan is sprake als in een land naast de lokale valuta de dollar wordt ingezet voor het betalingsverkeer. Veel van de leningen zijn in dollar.Maar diverse overheden stellen grenzen aan het gebruik van buitenlandse valuta. In deze gevallen kan digitaal geld voor een oplossing zorgen. Maar, stabiel zijn cryptovaluta's niet. De recente prijsstijging van bitcoin en andere cryptomunten wordt voor Goldman Sachs voor een belangrijk deel verklaard door speculatie.

 

Toezichthouders grijpen in

Mede om deze speculatie in te dammen bestaat de kans dat er regelgeving komt om het gebruik van cryptomunten te bemoeilijken. Dat is jammer, schrijft Goldman Sachs, want in theorie kan digitaal geld een oplossing vormen. Dat geldt zowel voor het gebruik als goedkoop transactiemiddel, als ook als alternatief voor beleggingen. Bovendien wordt de blockchain technologie die ten grondslag ligt aan de cryptomunten snel gemeengoed. 

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen