Nieuws

Euro geniet meeste vertrouwen in negentien jaar

De verwachtingen ten aanzien van de euro zijn sinds de introductie van de munt nog nooit zo hoog geweest als nu.

Dat blijkt uit de future-contracten zoals die wekelijks worden weergegeven door de Chicago Futures Trading Commission. Reuters bericht dat in de week tot 2 januari de netto-long-positie met ruim 35.000 contracten steeg naar 127.868 contracten.

Die nettoposities vertegenwoordigen een totale waarde van 19,3 miljard dollar. Dat is de hoogste nettopositie sinds de introductie van de euro negentien jaar geleden.

Medio mei 2007 werd het vorige record bereikt. Toen ging het om een nettolongpositie van 119.538 contracten. Het vertrouwen in de euro volgt op een jaar waarin de Europese eenheidsmunt met 14% in waarde steeg ten opzichte van de dollar.

Europese economie groeit door

Dat is het beste jaar voor de euro sinds 2003 en het op twee na beste jaar ooit. De verklaring wordt gezien in de rooskleurige ontwikkeling van de groei in de eurozone. Deze kwam uit op 2,7% in het afgelopen jaar. Voor de Verenigde Staten gold een groei van 2,2%.

Behalve tegen het einde van het jaar overtroffen positieve berichten over de Europese economie de ook positieve berichten over de Amerikaanse economie. De economische groei voor heel Europa bedroeg 2,3%.

Niet alleen hedgefondsen rekenen op een hogere euro. Analisten van Deutsche Bank verwachten dat de waarde van de euro zal stijgen richting 1,30 dollar. Op dit moment noteert de euro iets meer dan 1,20 dollar.

Geen zorgen om inflatie

De valuta-ontwikkeling zal vooral afhangen van het monetair beleid van de centrale banken. Handelaren gaan er op dit moment van uit dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente niet te snel zal verhogen.

Ze vragen zich tevens af of de Europese Centrale Bank kan vasthouden aan een negatieve rente nu de economische groei aantrekt en de prijs van olie stijgt. De verwachte stijging van de euro betekent echter dat de ECB zich minder zorgen hoeft te maken om oplopende inflatie. Een stijging van de koers met 10% zorgt voor een daling van de inflatie met 0,5% over een periode van twaalf maanden.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen