Nieuws

De vele uitdagingen van de Europese fondsenindustrie

Thomson Reuters weet het zeker. De Europese fondsenindustrie consolideert de komende jaren verder. Meer regels en een overaanbod aan fondsen dwingen daartoe.

Het afgelopen jaar is goed geweest voor de Europese fondsenindustrie. De instroom aan kapitaal was groter dan ooit tevoren. Deze instroom werd vooral behaald door actief beheerde fondsen. Hoewel veel wordt gesproken over de opkomst van ETF’s vertegenwoordigen deze slechts een klein deel van de toename.

In de maanden tot september waren ETF's, samen met indexfondsen, verantwoordelijk voor 14% van de groei. In 2015 was dat nog 32%. Met een netto instroom van ruim 600 miljard euro in 2017 is de totale Europese fondsenindustrie afgelopen jaar het niveau van 10 biljoen euro aan beheerd vermogen gepasseerd.

Te veel regels

Tot zo ver het goede nieuws. Voor dit jaar en verder staat de Europese beleggingsindustrie volgens Thomson Reuters namelijk voor een aantal fikse uitdagingen. Een belangrijk deel van deze uitdagingen heeft te maken met het vertrek van de Britten uit de EU (Brexit) en nieuwe vormen van regulering, zoals MiFid II, EMIR, Basel III, Solvency II, AIFMD en Dodd Frank, terwijl ook nog moet worden gedacht aan nieuwe aankondigingen van ESMA en FCA.

De complexiteit van de regelgeving zorgt er mede voor dat de consolidatieslag door zal gaan. Voor kleine partijen zijn de kosten steeds minder op te hoesten. Maar kostenbesparing is volgens Thomson Reuters niet de enige reden waarom Europese fondsenhuizen de krachten bundelen.

Te dure fondsen

"Europese fondsen zijn aanzienlijk minder efficiënt dan Amerikaanse fondsen. In de Verenigde Staten zijn 9500 fondsen beschikbaar op een totale markt van 16.000 miljard dollar. Het gemiddelde Amerikaanse fonds bestaat uit 1,7 miljard dollar aan belegd vermogen. De gemiddelde omvang van de Europese fondsen bedraagt 260 miljoen dollar."

Te veel verkopers

Naast de consolidatie gaan ook de sales-teams verder op de schop, zo verwacht  Thomson Reuters. "Volgens berekeningen van Accelerando wordt 80% tot 90% van de inkomsten van fondsen gegeneerd door 10% tot 20% van de sales-medewerkers." Volgens Thomson Reuters kan de omvang van de teams met gemiddeld 35% omlaag. Ofwel, een op de drie verkopers moet rekening houden met een slecht-nieuws-gesprek.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen