Nieuws

BlackRock: rente VS misschien vier keer omhoog in 2018

Meer inflatiedruk door belastingverlagingen in de VS kan wel eens zorgen voor meer renteverhogingen in 2018, aldus BlackRock.

De bullmarkt duurt al sinds 2009, maar de economie is nog niet op volle kracht. Dat zorgt ervoor dat er ruimte is voor verdere groei in 2018, aldus Carl Kool van BlackRock. “Europa groeit het snelst sinds 2011, China laat verrassende groeicijfers zien en de VS kan de positieve economische trend mogelijk verlengen dankzij de belastingverlagingen.”

En bovengemiddeld goede economische groei zorgt voor meer bedrijfswinsten. Vooral in opkomende markten ziet BlackRock muziek. “Aziatische markten kunnen een afname van de economische groei in China prima het hoofd bieden. Emerging markets zijn ook nog niet zo hard gegroeid als ontwikkelde markten, ze kunnen een inhaalslag maken. In Brazilië en Rusland komen uit een recessie en in India pikt de groei ook weer op, aldus Kool. Binnen het aandelenspectrum zijn opkomende markten favoriet bij BlackRock.

 

Vier renteverhogingen

De verwachte bescheiden renteverhogingen in de VS of de stijging van de dollarkoers doen geen afbreuk aan deze beleggingscase, aldus Kool. Wat betreft het beleid van centrale banken wereldwijd, dat zal nog meer van elkaar gaan afwijken.

De ECB en de BoJ houden het beleid nog ruim, de Fed verstrakt steeds meer. BlackRock houdt in zijn modellen voor 2018 rekening met minimaal drie renteverhogingen door de Fed en mogelijk zelfs vier. Die vierde verhoging zou nodig kunnen zijn als de inflatiedruk oploopt door de belastingverlagingen, aldus Kool.

Het lage volume, ja daar zullen beleggers volgens BlackRock ook op lange termijn aan moeten gaan wennen. Kool: “Het volume op de aandelenmarkt is niet gewoon laag, het is superlaag. Dus zelfs als het zou verdubbelen, dan is het nog steeds laag.”

Pas op met short vol

Beleggers die short volume zitten of opereren op illiquide plekken in de obligatiemarkt, zijn kwetsbaar voor al hele kleine volumestijgingen, waarschuwt Kool. Een risico voor 2018 zou de hoge schuld van China kunnen zijn.

Leverage in volwassen markten is in lijn met het verleden, alleen in China hebben bedrijven en banken veel schuld (op de balans). “Bejing is druk bezig met het beperken van schulden, maar de economie blijft gevoelig voor mogelijke schokken bij afbouw van schuld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Dutch Investment Influential 2018