Nieuws

Kosten ETF's naar één basispunt

Over vijf jaar zullen ETF's verhandeld worden tegen een beheersvergoeding van één of twee basispunten. Tenminste, dat voorspelt ETF-analist Eric Balchunas.

Waar gaat het met de ETF-markt naartoe? De groei van ETF's gaat zeker door waarbij het aantal producten ook stijgt. En natuurlijk gaan de fee's verder omlaag. Over vijf jaar zullen ETF's worden verhandeld tegen een beheersvergoeding van één of twee basispunten. Tenminste, dat voorspelt Eric Balchunas, ETF-analist voor Bloomberg Intelligence, in een interview met Wealthmanagement.

Op dit moment zijn ETF's vooral geschikt voor beleggers zoals 'mijn moeder', aldus Balchunas. In de komende jaren zal het aantal geavanceerde producten toenemen. Het gaat dan vooral om smartbeta-fondsen. Deze fondsen zijn volatieler dan de ETF-fondsen waar beleggers aan gewend zijn geraakt. Maar over een wat langere termijn kunnen ze een superieur rendement realiseren, denkt ook Balchunas.

De ETF-analist ziet de reductie in kosten als de belangrijkste bijdrage van ETF's. Op dit moment wordt 70% van de ETF's verhandeld tegen beheerkosten die lager zijn dan tien basispunten per jaar. Beheerkosten van drie tot zes basispunten zijn (in de VS) al heel gebruikelijk. Er is volgens Balchunas sprake van een race naar nul basispunten. 

ETF's worden goedkope hedgefondsen

Maar de verlaging van de kosten is niet de enige interessante ontwikkeling, die beleggers de komende jaren zullen verwelkomen. Steeds geavanceerdere long-short-technieken zijn (ook) voor ETF's beschikbaar.

Het gaat in feite, zegt Balchunas, om het democratiseren van de hedgefondsmarkt. Voor adviseurs betekenen deze ontwikkelingen dat zij meer moeite moeten doen om voor hun klanten de juiste ETF's te vinden. Het ETF-palet wordt immers steeds omvangrijker. 

Veel beleggingsadviseurs zijn wat dat betreft volgens Balchunas te voorzichtig. Ze kiezen voor producten die veel op een indexfonds lijken. Dat is echter niet langer voldoende om hun kosten te rechtvaardigen. Echte diversificatie blijft volgens hem cruciaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?