Nieuws

De negen plagen van Mohamed El-Erian

De aandelenmarkten lieten in 2017 een indrukwekkend rendement zien. Dat was volgens Mohamed El-Erian vooral een kwestie van veel geluk hebben.

De aandelenmarkten lieten in 2017 een indrukwekkend rendement zien. Dat was volgens Bloomberg-columnist en voormalig IMF-econoom Mohamed El-Erian vooral een kwestie van geluk.

In zijn laatste column voor Bloomberg lijkt hij te suggereren dat het onheil dat in 2017 niet realiteit werd ons in 2018 alsnog staat te wachten. Hij somt maar liefst 9 grote risico's op waar beleggers dit jaar wel mee hebben te dealen. Nou ja, wordt het niet dit jaar dan wel de volgende.

1. Volgens El-Erian heeft de Fed belangrijke stappen genomen om het monetaire beleid van de Verenigde Staten te normaliseren. Hoewel het om moeilijke en gevoelige beslissingen gaat heeft de Fed haar beleid goed weten te verkopen en is kraakhelder geweest in haar beleid. Maar opereert de Fed dit jaar wederom foutloos?

2. Met de komst van president Donald Trump was er ook meteen de angst voor handelsverstoringen, die zijn protectionistische politiek zou veroorzaken. Maar Nafta werd niet opgezegd en ook op andere punten kwam de retoriek van trump niet overeen met de feitelijke beleidsbeslissingen. Het beleid komt er volgens El-Erian in feite op neer om een eerlijkere wereldhandel te realiseren.

3. De werkloosheid daalt overal, maar zowel lonen als inflatie lijken daar niet op te reageren. Veel economen, waaronder El-Erian, staan versteld. Maar vooralsnog is er sprake van economische groei zonder dat dit de inflatie opdrijft. Hoe lang kan dit voorduren vraagt El-Erian zich hardop af.

4. Doordat de inflatie niet opliep, werden Amerikaanse overheidsobligaties aangehouden in plaats van massaal verkocht. Dit had ook te maken met het feit dat zowel Japan als Europa nog een ruim monetair beleid voerden. Beleggers voelden zich gesteund en stortten zich op risicovolle assets.

5. Ook de dollar nam een afslag die weinig economen vooraf verwachtten. Ondanks twee rentevergingen van de Federal Reserve, sterke Amerikaanse economische groei en belastingkervormingen, die gunstig uitpakken voor het bedrijfsleven, bleef de dollar zwak. Dit heeft volgens El-Erian te maken met de zorg voor protectionistische maatregelen. Die zorg is echter onterecht gebleken. Betekent dit dat de dollar nu wel zal stijgen?

6.  Dan heeft ook El-Erian oog voor de bitcoin-bubbel. Volgens hem is het gebrek aan ingrijpen van toezichthouders een teken dat de bereidheid om het toezicht strenger te maken heeft gepiekt. Het is wellicht een teken dat er een periode van deregulering is aangebroken.

7. Puerto Rico en Venezuela konden in het afgelopen jaar niet langer aan hun financiële verplichtingen voldoen. Dit had geen enkel effect op de markten voor obligaties van opkomende markten. Maar is het mogelijk dat dit soort incidenten geïsoleerd blijven?8. De retoriek van Noord-Korea, inclusief een lancering op Oudjaar, werd door door financiële markten genegeerd. Terecht, aldus El-Erian. De provocaties betekenen echter niet dat er alsnog een nieuwe oorlog uitbreekt.

9. Het laatste punt van aandacht is de mogelijke desintegratie van Opec, de organisatie van olieproducerende landen. Het kartel functioneert nog altijd en heeft haar positie in het afgelopen jaar versterk, aldus El-Erian. Aandelen van oliebedrijven hebben daarvan geprofiteerd en stijgen weer sinds medio 2017. Maar hoe lang weten de landen, waarvan enkele met elkaar op voet van oorlog staan, nog in harmonie de olieprijs te regelen?

El-Erian concludeert: "After closing the books on a great year, investors now need to assess the durability of this unusual combination of things that did and did not happen." Waarna hij iedereen ter afsluiting een gelukkig, gezond en succesvol jaar toewenst.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen