Nieuws

Meeste rendement zit in beginfase bubbel

Beleggers behalen het meeste rendement wanneer een bubbel zich vormt. Daarna is er vooral meer risico en minder rendement.

Op priceactionlab.com worden de ervaringen van beleggers in bitcoin vergeleken met de ontwikkeling van het aandeel Amazon. Het rendement was in beide gevallen in de eerste fase van de rally aanzienlijk hoger.

Dat heeft vooral te maken met de lagere startniveaus. Volgens de website begrijpen verstrekkers van startkapitaal (venture capital) dit fenomeen. Ze verkopen hun aandelen veelal vrij snel na de beursgang van een bedrijf.

De meeste beleggers hebben echter niet in de gaten dat het rendement bij een geleidelijk oplopende koers in feite daalt. Dat wordt deels veroorzaakt door periodes met sterke koersdalingen.

Rendementen bitcoin al lager

Er is de afgelopen maanden veel geschreven over de meer dan vertwintigvoudiging van de koers van bitcoin, voordat de koers de afgelopen weken weer sterk daalde.

Op dit moment bedraagt het 365-dagen rendement volgens priceactionlab.com 1521%. Dat is echter niets vergeleken bij het rendement van 9600% dat beleggers in november 2013 behaalden over een heel jaar.

Dat was het moment dat veel investeerders van het eerste uur bitcoins verkochten, aldus het artikel. In november 2013 was sprake van een rendement-risicoratio van 137.

Net als Amazon

Op dit moment is dat een ratio van 43. De maximum drawdown bedroeg 70% in november 2013 en is op dit moment 35%. De koersontwikkeling van het aandeel Amazon is vergelijkbaar, volgens priceactionlab.com.

Het rendement over 252 dagen in november 1999 bedroeg 2066%. Indertijd bedroeg de rendement-risicoratio 83. Op dit moment bedraagt deze ratio slechts vijf.

Het aandeel stijgt nog altijd in waarde, maar het rendement potentieel is niet vergelijkbaar met dat van de eerste maanden na de beursgang van het internetbedrijf.

Volgend doelwit

Volgens het artikel wordt het risico in werkelijkheid hoger terwijl beleggers feitelijk denken dat ze hoger rendement nastreven. Dat geldt volgens de website op dit moment voor het beleggen in bitcoin, maar ook voor beleggen in sommige internetaandelen.

De bubbel barst op het moment dat hun verwachtingen niet worden waargemaakt en ze hun aandacht verleggen naar hun volgende doelwit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?