Nieuws

Gouden tijden voor grondstoffen op komst

Lage waarderingen en stijgende inflatie maken goudmijnen en oliemaatschappijen volgens grondstoffenexpert Mark Lacey van Schroders tot een must have.

"Als de wereldwijde inflatie aantrekt, dan is de tijd aangebroken om blootstelling te verhogen aan grondstoffen. Daar verbeteren de fundamentals en zijn waarderingen aantrekkelijk." Dat schrijft Mark Lacey, specialist in energie en edelmetalen bij Schroders, in zijn grondstoffenoutlook voor 2018. 

Meer inflatie

Lacy twijfelt er niet aan dat het inflatiespook binnenkort weer opduikt. Dat heeft onder meer te maken met de centrale banken die voorzichtig zijn met renteverhogingen. "De mondiale schuldenlast blijft hoog en de groei is zeer gevoelig voor een stijging van de kosten voor vreemd vermogen. Centrale banken zijn daarom zeer terughoudend om de rente te snel te verhogen, met de kans dat economieën eerder oververhit raken."

Een economie op volle toeren werkt inflatie in de hand. Dat wordt volgen Lacey versterkt als overheden op de middellange termijn hun bestedingen opvoeren om de ontevredenheid van grote delen van de bevolking weg te nemen.

Zwakke dollar helpt

De sterke Amerikaanse dollar pakte negatief uit voor grondstoffen tijdens de bearmarkt die in 2016 eindigde. Inmiddels is de dollar aan net verzwakken en Lacey ziet dat nog wel even doorgaan. Hij wijst op het groeiende tekort op de Amerikaanse begroting en op de handelsbalans, politiek disfunctioneren en zorgen over de Amerikaanse schuldenlast. "Een zwakkere dollar zal in 2018 een positieve factor zijn voor de grondstoffenmarkten."

Relatie dollar en grondstoffenindex

Outlook per categorie

Lacey is bullish over de olie- en gasmarkt. "De belangrijkste risico’s zijn nu opwaarts." De productie blijft in een aantal landen achter, terwijl wereldwijd de consumptie hoog blijft. "Olievoorraden zullen in 2018 scherp dalen." Schroders is ook positief over de prijs van aardgas. "De markt voor Amerikaans aardgas kent een te laag aanbod, terwijl de vraag structureel groeit. Een prijsstijging kan niet uitblijven."

Basismetalen? Voor Aluminium en nikkel, waar het aanbod achterblijft, voorziet Lacey prijsstijgingen. Dat geldt niet voor koper en ijzererts, die volgens hem het meest gevoelig zijn voor een potentiële daling van de vraag in 2018.

Mocht de euforie op de aandelenmarkten in 2018 minder worden, dan kan goud profiteren. Ook toenemende geopolitieke spanningen en volatiliteit op de financiële markten drijven de goudprijs op. Lacey: "Beleggers zijn nu in goud onderwogen, ondanks solide rendementen in 2016 en ook dit jaar. Vanwege hun lage waardering kunnen aandelen van goudproducenten op de langere termijn beter presteren dan het edelmetaal zelf."

Zeldzaam goedkoop

De prijzen van grondstoffengerelateerde aandelen zijn zijn volgens Lacey spotgoedkoop. "Veel bedrijven, met name in de energie- en edelmetalensector, zijn nu aantrekkelijk om in te beleggen, dankzij hun focus op vrije kasstroom, versterking van de balans en kapitaalrendement."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen