Nieuws

Zelfs de bears zijn bullish

Met een geweldig aandelenjaar achter de rug en prima economische vooruitzichten is er nauwelijks nog iemand die een tegenvallend beursjaar 2018 durft te voorspellen.

Wie durft er nog negatief te zijn over de aandelenmarkt? Velen zijn het er niet. Zelfs uitgesproken pessimisten zijn tegenwoordig in het kamp van de optimisten te vinden, zegt Bloomberg.

Neem Gary Shilling, die dacht dat de kredietcrisis diepe blijvende sporen zou nalaten, zegt nu dat deregulatie in de VS de aandelenkoersen alleen maar verder zal opzwepen. Of Jermery Grantham, een aanhanger van de strategie koop laag en verkoop hoog, die nu zegt dat het nog heel lang kan duren voor er een correctie komt.

Handdoek gegooid

De enorme stijging van afgelopen jaar, tegen de verwachting van veel analisten in, heeft de meeste short-sellers verjaagd, zegt Jim Paulsen, hoofdstrateeg van de Leuthold Groep. “Er zijn veel pessimisten die de handdoek in de ring hebben gegooid.” 

Zelfs hedgefondsen voor wie tegendraads zijn normalerwijs een belangrijk motto is, hebben weinig zin short te gaan. Graig Callahan, die voor Icon Advisers een long-short fonds beheert, zegt bijvoorbeeld dat hij al twee jaar niet tegen een fonds heeft gewed, en waarom ook. “We zitten in een fantastische bullmarkt. De koersen stijgen. Waarom nu short gaan?”

Vol belegd

De meeste onderzoeken wijzen uit dat het beleggersoptimisme hoog is en dat fondsen nauwelijks nog cash aanhouden. Toch is het bij een nadere analyse ook weer niet zo dat er niemand is die zich indekt tegen een koerscorrectie. Volgens Bloomberg is er alleen niemand die er openlijk voor wil uitkomen. Het aantal shorts ligt historisch gezien zelfs iets boven het gemiddelde sinds 2008.

“Ik geloof niet dat de beren de markt verlaten hebben, ze zijn alleen heel stilletjes geworden”, zegt Joseph Tanious van Bessemer Trust in Los Angeles, met 100 miljard dollar onder beheer.

“Ik geloof niet dat de beren de markt verlaten hebben, ze zijn alleen heel stilletjes geworden”

Achter de massa aanlopen

Slechts af en toe is er een analist die zijn nek durft uit te steken en waarschuwt voor een correctie zoals Jeff Hussey cio van Russell Investments. “Het is makkelijk om te worden meegezogen in het optimisme van de massa en de risico’s te onderschatten.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?