Nieuws

Veertien exits uit de IEXFonds 40

Een flinke shake-up bij de jaarlijkse herweging: veertien fondsen zakten voor de toelatingstest en verdwijnen uit de IEXFonds 40-index.

De IEXFonds 40-index gaat over ruim een week het tiende jaar van zijn bestaan in. Deze index is opgebouwd uit 40 best-in-class-beleggingsfondsen in twintig verschillende categorieën, verspreid over vijf asset classes.

Ieder jaar in december gaat de index in revisie en worden alle fondsen opnieuw langs de meetlat gelegd. Beleid daarbij is dat fondsen in principe in de index blijven, tenzij: 

 • het fonds zich qua omvang niet langer in het hoogste kwartiel van de betreffende fondscategorie bevindt
 • de prestaties over drie en vijf jaar niet langer in het hoogste kwartiel vallen
 • de belangrijkste beheerder is vertrokken
 • de assetcategorie wordt vervangen door een andere
 • er door het selectieproces meer dan drie fondsen van één aanbieder in de index dreigen te komen

Daar zijn wat uitzonderingen op mogelijk (bijvoorbeeld bij kleine asset classes, waar de spoeling wel erg dun wordt als we alleen naar het bovenste kwartiel kijken), maar verder hanteren we deze regels streng en zonder aanzien des fondshuizes. 

Dus u kunt nog zo'n goede vriend van IEXProfs zijn, een plek in deze index van toonaangevende beleggingsfondsen is niet te koop, niet te pitchen met fraaie brochures en niet via andere drukmiddelen af te dwingen. Toonaangevendheid en consistentie in status en prestaties zijn de enige zaken die tellen.

Index flink op de schop

Terug naar de selectie. De categorieën blijven in 2018 gelijk aan die van 2017. Wat opvalt is dat desondanks in twee categorieën allebei de fondsen sneuvelen bij de herweging, wegens achterblijvende prestaties over de laatste drie jaar: de categorie Aandelen Azië-Pacific en de categorie Convertibles.  

In de meeste gevallen zijn achterblijvende rendementen binnen de peer group de reden voor verwijdering uit de index. Maar ook daar zijn uitzonderingen op. Het J.P. Morgan Global Corporate Bond Fund voldoet ook dit jaar netjes aan de criteria, maar moet toch plaats maken, omdat J.P. Morgan AM het plafond van drie fondsen in de index heeft bereikt. Het Europese obligatiefonds van AXA kukelt uit de index omdat het in fondsomvang (en op driejaarsrendement) uit het bovenste kwartiel zakte.

Zijn de verdwenen fondsen daarmee slechte fondsen, of verliezers? Nee, zeker niet. Op alle fronten consequent in de top-25% meedraaien is gewoon moeilijk vol te houden. Een periode van tijdelijk vormverlies of een net even tegenzittende markt kan al genoeg zijn om buiten de index te vallen, terwijl hetzelfde fonds ondertussen nog fluitend in het linkerrijtje van de rendementsoverzichten staat. 

Wij zwaaien uit

Maar we moeten streng zijn. Deze veertien fondsen treft u in 2018 niet langer aan in de IEX Fonds 40-index.

 1. Fidelity Funds America
 2. Comgest Growth Emerging markets 
 3. Parvest Equity Europe small & midcap
 4. Fidelity Pacific Funds
 5. Robeco Asia-Pacific Equities
 6. Vontobel Fund Clean Technology
 7. Deutsche Invest Convertibles
 8. Treetop Convertible
 9. NN Global Real Estate Fund
 10. J.P. Morgan Global Corporate Bond
 11. FT Templleton Global Total Return
 12. AXA WF Euro 7-10
 13. Kames High Yield Global Bond
 14. Invesco Global Targeted Returns

Op 1 januari herwegen wij de index, zodat ieder fonds weer voor 2,5% meeweegt en treden er dus ook veertien nieuwe fondsen aan. Die selectie is reeds gemaakt. Na de feestdagen maken wij de nieuwe fondsen in de index bekend.

Tezelfdertijd zorgt ETF-specialist Marcel Tak ervoor dat de Index 20+, de ETF-index die de IEXFonds40 volgt, weer in lijn is met de fondsenindex. Uiteraard zorgt Circle Partners er net als vorig jaar voor dat beide indices op dagelijkse basis onafhankelijk en nauwkeurig worden berekend.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Brexit