Nieuws

Banken en technologie moeten het in 2018 doen

Zelden was het wereldwijde macro-economische plaatje zo mooi als nu, aldus J.P. Morgan AM. De assetmanager zet fors in op aandelen, waarbij vooral technologie en financials er positief uitspringen.

Is the sky really the limit? Dat was de titel, die gisteren door J.P. Morgan Asset Management werd gebruikt om vooruit te kijken naar het komende beursjaar. Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns (zie foto) stak een optimistisch verhaal af.

Nou ja, voor aandelencorrecties hoeven beleggers niet bang te zijn, maar de hoge rendementen van dit jaar hoeven zij volgend jaar niet te verwachten. Daar zijn de waarderingen net iets te hoog voor.

Onderwijl blijft het centen rapen in de obligatiemarkt, waar de risico’s volgend jaar toenemen. Riemen vast! J.P. Morgan AM verwacht dat een mixportefeuille (60% aandelen, 40% obligaties) de komende tien jaar een gemiddeld rendement geeft van 4%. Dat is minder dan beleggers gewend zijn.

naam voor SEO

Dollar verzwakt verder

Daarnaast verwacht de vermogensbeheerder dat actieve beleggers het verschil zullen maken. Belangrijkste reden is de terugtrekkende beweging van de centrale banken, met de Fed voorop, waardoor de beurshandel weer wordt overgelaten aan de beleggers zelf. Juvyns: “Hierdoor zullen de beurzen in de verschillende landen weer meer uit de pas lopen, zoals dat ook tussen aandelen meer het geval zal zijn.”

Overigens zat Juvyns voor 2017 opmerkelijk goed met zijn voorspellingen. Risicovolle assets deden het inderdaad goed, de volatiliteit nam af. Verkeerd zat Juvyns met de dollar. Die zag hij dit jaar verder aansterken, terwijl het omgekeerde gebeurde. Juvyns is inmiddels met de dollar meegedraaid. “Eind volgend jaar zal de dollar minder waard zijn dan nu.”

Juvyns: “De buzzwoorden van nu, versnelling en synchronisatie, gaan ook op voor 2018.” Onderwijl loopt de inflatie in de ontwikkelde landen amper op, terwijl die in de opkomende landen juist daalt. “Ja, dit is het Goldilocks-scenario,” zegt Juvyns.

Overal economische hosanna

Juvyns is blij met de belastinghervorming in de VS. Die zal de huidige cyclus verlengen. En die afvlakking van de rentecurve dan? Dat wijst volgens hem geenszins op een aanstaande recessie. “Langlopende Amerikaanse obligaties worden door beleggers in Europa en Japan gebruikt voor een carry trade. Dat houdt de rente laag.”

Europa heeft geen belastinghervorming nodig om het economisch herstel een extra boost te geven. “We moeten lang zoeken om iets negatiefs te vinden,” zegt Juvyns. Maar ook Japan kan prachtige economische cijfers overleggen. Abenomics werkt. Een van de vele voorbeelden daarvan is bijvoorbeeld de arbeidsparticipatie van vrouwen. Die was traditioneel bijzonder zwak, maar inmiddels werken er meer Japanse dan Amerikaanse vrouwen.

En China dan? Zijn de economische vertraging en hoge schuldpositie dan geen probleem? Nee. “China groeit misschien minder hard maar de economische transitie versnelt juist. Dat maakt de economische groei gezonder en houdbaarder. De schuld is inderdaad hoog, maar wordt aangepakt.


naam voor SEO

Koop technologie- en bank-aandelen

Voor 2018 is J.P. Morgan AM dus onverminderd positief over aandelen. De favoriete sectoren zijn technologie en financials. De techsector is volgens Juvyns even duur als andere sectoren, terwijl de groei veel hoger is. Banken en verzekeraars kunnen volgend jaar profiteren van hogere rentestanden.

Aantrekkelijkste aandelenregio’s zijn Japan (lage waardering, betere fundamentals, verbetering corporate governance, sterk cyclische blootstelling), Europa (extreem goedkoop ten opzichte van de VS) en de opkomende markten (veel banken en techbedrijven).

naam voor SEO

Mijdt Europese staatsobligaties

Minder mooi is het obligatieplaatje. Juvyns kijkt er meteen zorgelijk bij. "Hier zien wij de risico's na een bullmarkt van 35 jaar. De meeste obligatiebeleggers weten niet beter dat rentes dalen. Dat is voorbij. Stijgende rente is hét risico van 2018."

Met welke schuld kan nog geld worden verdiend? Juvyns verwacht de beste rendementen te boeken met obligaties uit opkomende landen (niet Zuid-Afrika en Brazilië), bankobligaties, high yield en covertibles. Juvyns: "Het kopen van Europese staatsobligaties raden wij af. Dat is een loose-loose-game."

naam voor SEO


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus