Nieuws

Italië wordt het politieke zorgenkind van 2018

Verkiezingen vormden 2017 geen hindernis voor de financiële markten. Volgend jaar zou dat wel eens anders kunnen worden met Italië in maart als de grote test.

De beurs heeft dit jaar - in tegenstelling tot menig vooruitblik - geen last gehad van verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar dat zou in 2018 met de verkiezingen in Italië wel eens anders kunnen worden, schrijft Bloomberg. In maart worden daar de verkiezingen gehouden.

Wat zorgen baart is dat de links-populistische Vijfsterrenbeweging van oprichter Beppe Grillo in de peilingen als grootste partij uit de bus komt. Als de populariteit aanhoudt, dan is het vrijwel onmogelijk een werkbare meerderheidsregering te vormen.

De Vijfsterrenbeweging heeft hier alleen te weinig stemmen voor, en coalities sluit het uit. Andere opties zijn er nauwelijks, want de regeringspartij van Matteo Renzi en de rechtse oppositiepartijen hebben ook geen meerderheden.

Ruzie

De Vijfsterrenbeweging zou het wel willen proberen met een minderheidsregering, maar veel analisten verwachten dat dit tot chaos leidt, gelet op de gespannen sfeer tussen de beoogd premier van de Vijfsterrenbeweging Luigi Di Maio en Renzi.

Deze week kwam het nog tot een zware botsing vanwege de manier waarop Renzi is omgesprongen met de bankencrisis toen hij premier was. Volgens Di Maio was er sprake van duidelijke belangenverstrengeling toen in 2015 het besluit genomen werd Banca Etruria op te splitsen in een bad bank en een gezond deel dat later aan UBI Banca werd verkocht. Een commssie onderzoekt dit momenteel, net als de andere bankreddingen onder Renzi.

Daar komt voor Europa nog het probleem bij dat de Vijfsterrenbeweging erg kritisch staat tegenover de EU. Di Maio is in zijn kritiek wel milder dan partijleider Grillo. De verkiezingen zullen waarschijnlijk plaatsvinden op 4 of 11 maart.

Datum

Welke datum het wordt moet president Sergio Mattarella volgende week definitief vaststellen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie