Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Outlook 2018: Blijf weg van Amerikaanse obligaties

De obligatievisie 2018 van Jenna Barnard van Janus Henderson Investors. Disruptie is een belangrijk thema. Oplopende looninflatie vorm echter het grootste gevaar.

Jenna Barnard, co-hoofd van Strategic Fixed Income bij Janus Henderson Investors, geeft haar obligatievisie voor 2018 af. Waar liggen de kansen? Wat zijn de risico's? Maar eerst is het tijd voor een korte terugblik op het huidige beursjaar.

Welke les uit 2017 neemt u mee naar 2018?

“2017 was het perfecte voorbeeld van de afwezigheid van de juiste consensus over obligaties. Het jaar begon voor beleggers in de overtuiging dat de rente op staatsobligaties zou oplopen en dat het rentebeleid gewijzigd zou worden naar meer groei en een hogere inflatie. Deze voorspelling kwam voor de zoveelste keer niet uit. De inflatie bereikte een hoogtepunt in februari en stortte daarna weer in. Reden hiervan was dat in geen van de volwassen markten met een lage werkloosheid sprake was van looninflatie."

"Mijn collega en ik zijn vervolgens gaan inventariseren hoe vaak de consensus over de rente op staatsobligaties klopt. Dat bleek niet vaak te zijn. We ontdekten dat in de afgelopen 26 jaar 24 maal een hogere rente werd voorspeld. Slechts in twee jaren werd een lagere rente voorspeld. Ik denk dat dit inherent is aan onze sector en dat het verklaart waarom op veel terreinen van actief fondsbeheer sprake was van underperformance. Eigenlijk voorspellen we de rente dus al jaren volkomen fout, elk jaar weer.”

"Eigenlijk voorspellen we de rente dus al jaren volkomen fout"

Wat zijn de belangrijkste thema’s voor 2018?

“Divergentie en disruptie. Verschillende sectoren hebben te maken met grote disrupties, wat voor bepaalde bedrijfsobligaties tot problemen leidt. Technologie is natuurlijk een van de hoofdoorzaken hiervan. Vooral retail heeft daarmee te maken. Maar we zien het ook in bijvoorbeeld de Amerikaanse bierindustrie. Met de opkomst van cannabis als alternatief en natuurlijk de concurrentie van de kleine brouwers van speciaalbieren hebben de grote brouwers het lastiger."

"Het lijkt erop dat we geleidelijk uit sectoren moeten stappen waarvoor we vroeger standaard zouden hebben gekozen, omdat ze inmiddels te onvoorspelbaar zijn geworden en te weinig omzetgroei genereren. We zullen strenger moeten zijn aan wie we geld uitlenen en we zullen onze meer risicovolle posities binnen de portefeuilles afbouwen.”

"Het lijkt erop dat we geleidelijk uit sectoren moeten stappen waarvoor we vroeger standaard zouden hebben gekozen"

Waar zit het risico?

“Looninflatie is verreweg het grootste risico voor alle obligatiebeleggingen. Als er tekenen zijn dat de lage werkloosheid in het VK, de VS, Duitsland en Japan leidt tot looninflatie, dan komen centrale banken weer in actie en zal de rente veel sneller stijgen. Maar op dit moment is het nog niet zo ver. De Phillipscurve is op een absoluut dieptepunt beland. Maar als looninflatie zich in 2018 voordoet, dan ligt het primaire risico bij alle obligatiemarkten.”

"Als looninflatie zich in 2018 voordoet, dan ligt het primaire risico bij alle obligatiemarkten”

Wat wordt de verrassing van 2018?

“Australië is een heel interessant land op het gebied van staatsobligaties, met veel divergentie.”

Waar moeten beleggers uit wegblijven?

“De VS. Die economie is te laat-cyclisch voor ons.”

Zijn obligatiemarkten overgewaardeerd?

“In onze ogen kun je echt niet meer stellen dat obligaties goedkoop zijn. We denken echter wel dat de waarderingen rond de marktwaarde liggen en dat ze de huidige omgeving van lage volatiliteit, weinig faillissementen, lage inflatie en een redelijke wereldwijde groei weerspiegelen.”

Lees meer

De impact van het coronavirus