Nieuws

Amazon & Co jagen banken de stuipen op het lijf

Amazon en Alibaba zijn voor banken niet zo maar bedrijven. Het zijn bedrijven die samen met de fintech-community omzet afpikken en marges onder druk zetten.

Beleggers in supermarktketens hebben er ervaring mee. Als Amazon zich plotsklaps als concurrent meldt, dan is dat reden tot zorg, want wat als straks een groot deel van de dagelijkse boodschappen bij Amazon gedaan worden, Google of Alibaba.

Wat gebeurt er dan met de omzet en de marges? Zullen die kelderen net als de verkoop van schoenen in winkelcentra?

Maar het is niet alleen de detailhandelssector die last heeft van de opkomst van internetgiganten.Het bankwezen heeft er net zo goed last van.

ROE keldert

Adviesbureau McKinsey heeft hier een rapport over geschreven waar de website banken.nl verslag van doet. McKinsey schetst dat als consumenten de nieuwe techplatforms even snel omarmen als ze met nieuwe online technologieën doen, dat het rendement op het eigen vermogen (ROE) dan met vier procentpunten zal terugvallen van 9,2% tot 5,2% wereldwijd in 2025.

En dan te bedenken dat het met de Europese en Amerikaanse banken de laatste jaren sowieso al niet zo best ging.

De mondiale inkomsten van banken groeiden tussen 2010 en 2015 weliswaar met 5,7% per jaar. Maar die groei werd grotendeels gerealiseerd door banken uit opkomende economieën.

China versus Europa

Chinese banken kenden een samengestelde jaarlijkse groei van 16% en Emerging Asia als geheel 10%. Europa kende daarentegen een groei van slechts 1,9% en Amerika van 2%. In 2015-2016 verslechterde dit beeld nog verder. Voor Europa zakte de groei tot 1,1% en in de VS tot 0,9%.

En wat volgens McKinsey nog  beangstigender is, is dat de zaken met de hoogste marges het hardst worden geraakt. Eigenlijk alles waar de banken nu een vaste vergoeding voor kunnen vragen zoals het doen van betalingen en effectentransacties, staan onder druk door de opkomst van het internetbankieren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie