Nieuws

90.000 vermogensbeheerbanen op de tocht door robotisering

Artificiële intelligentie zet de wereld van vermogensbeheer op zijn kop. De komende acht jaar kunnen 90.000 banen verloren gaan.

De meeste mensen denken bij robotisering en artificiële intelligentie (AI) allereerst aan industriële processen en simpel administratief werk dat verdwijnt, maar dat ook topanalisten en vermogensbeheerders zich zorgen moeten maken, is minder bekend. Toch is dat wel degelijk zo, zegt Bloomberg

Een goed voorbeeld is de Man Group dat met zijn hedgefondsen 103,5 miljard dollar onder beheerd heeft. Van dit bedrag wordt volgens Man-CEO Luke Ellis nu al dertien miljard dollar door de computer gemanaged. Over tien jaar, zo zegt hij, zal het bij alle activiteiten van Man een sleutelrol spelen, van het uitvoeren van transacties tot het selecteren van effecten.

Ellis: “Als de kracht van computers blijft toenemen in hetzelde tempo als nu dan kunnen computers over 25 jaar 99% van het werk doen.” De gevolgen daarvan zijn enorm. In de vermogensindustrie werken honderdduizenden professionals, wiens banen op het spel staan. Van topmanagers tot de backoffice. Consultantsbureau Optima heeft uitgerekend dat het in 2025 - dus over acht jaar - al om 90.000 van de 300.000 banen wereldwijd zou kunnen gaan.

AI gaat mensen zeggen wat te doen

Het begint met het simpelere werk, zoals het voorspellen van omzet en winst op basis van simpele rekenmodellen, maar al snel zullen de computers ook complexere anomalieën weten te vinden bij bedrijven, zoals  onregelmatigheden in de boekhouding en andere moeilijk herkenbare patronen. De rollen zouden dan wel eens omgedraaid kunnen worden. Dan is het de computer die zegt tegen de fondsbeheerder onderzoek dit nog eens verder, want daar is iets geks aan de hand.

In het begin zal het volgens Bloomberg vooral de druk verhogen op de actieve fondsindustrie, die het toch al niet makkelijk heeft, maar zodra de kosten van AI dalen en hun talent toeneemt zullen ook de passieve fondsen de concurrentie gaan voelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Brexit