Nieuws

Grondstoffentip voor 2018: zeldzame metalen

Zeldzame metalen worden steeds belangrijker in ons dagelijkse leven. Het wordt tijd dat beleggers zich daar bewust van worden, aldus ETF Securities in zijn grondstoffenoutlook voor 2018.

ETF Securities, gespecialiseerd in grondstoffen-ETF's, verwacht voor 2018 een grotendeels saai jaar voor grondstoffen. De grote uitzondering zijn metalen die nodig zijn voor een aantal moderne technologieën zoals mobiele telefoons, batterijen en zonnecellen.

Daartoe behoren ten eerste de zogenoemde zeldzame aardmetalen met namen als samarium, neodymium en scandium. Ook bekendere namen als lithium, kobalt en zilver profiteren.

Nieuw industriële revolutie

Volgens James Butterfill, hoofd onderzoek en beleggingsstrategie bij ETF Securities, spelen deze metalen bij het grote publiek nog vrij onbekende grondstoffen een centrale rol in onze moderne levensstandaard.

"Grondstoffensectoren volgen meestal structurele verschuivingen in technologie en groei: landbouw bepaalde het grootste deel van de grondstoffenmarkt in de 18e eeuw, staal en steenkool tijdens de daaropvolgende industriële revolutie, en olie en aardolie voerden de boventoon in de vorige eeuw. We staan nu op een kantelmoment voor een nieuwe generatie grondstoffen, aangejaagd door met elkaar verweven technologieën rond energie-efficiëntie, automatisering en klimaatverandering, die waarschijnlijk de vraag zullen gaan bepalen."

Goud en olie

Een metaal dat eigenlijk ook in dit rijtje thuishoort is palladium, maar volgens ETF Securities is dit metaal 2017 al zoveel gestegen (42%) dat de rek eruit is. Er zijn bovendien bij een aantal toepassingen goedkopere alternatieven.

Voor  goud en olie is ETF Securities beduidend minder optimistisch. Goud zou natuurlijk een duw omhoog kunnen krijgen bij politieke spanningen, maar voor het overige is het beeld eerder negatief. De verwachting voor 2018 is dat de rente oploopt en de dollar sterker wordt. Geen van beide is doorgaans goed voor de goudprijs. 

Bij olie zijn er ook meer risico’s dan kansen. Vooral de strijd om marktaandeel tussen Opec en de Verenigde Staten zorgt ervoor dat er amper potentieel is voor een prijsstijging.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus