Nieuws

De beste beleggers vergeten te handelen

Jack Foreland van Validea Capital over de twee belangrijkste beleggingslessen: goed nadenken over de assetallocatie en weinig handelen.

Beleggen is helemaal niet zo moeilijk. Beleggers moeten maar twee dingen doen: eerst goed nadenken over de invlulling van de portefeuille om er vervolgens met de vingers vanaf te blijven. Aldus Jack Forehand, medeoprichter van vermogensbeheerder Validea Capital. Hij schrijft dit in zijn blog op de website Validea.com.

De  assetallocatie van de beleggingsportefeuille is uiteindelijk bepalend voor het rendement van de portefeuille, schrijft Forehand. "Daarbij gaat het niet om de keuze tussen actieve en passieve fondsen, maar om de keuze tussen aandelen en obligaties."

Beleggers die een hoger rendement nastreven zullen een groter deel van hun portefeuille in meer risicovolle beleggingen moeten beleggen. Dat is niet voor iedereen aantrekkelijk.

Slapend rijk

Als de beslissing over de verdeling van de portefeuille is gemaakt doen beleggers er verstandig aan hun portefeuille te vergeten. Dat blijkt volgens Forehand uit onderzoek van Fidelity. Die heeft gekeken naar de best presterende portefeuilles van zijn klanten.

Wat blijkt? Klanten die vergeten waren dat ze een beleggingsrekening hadden lopen bij Fidelity presteerden beter dan klanten die hun portefeuille nauwgezet volgen.

Volgens Forehand zijn beleggers bij het opstellen van hun risicoprofiel vrijwel allemaal overtuigd van het belang van een koersvaste houding op het moment dat de portefeuille slecht presteert. Wanneer dit echter daadwerkelijk het geval is, kiezen veel van hen er toch voor om de portefeuille aan te passen. Dit geldt vooral voor beleggers die hun portefeuille regelmatig controleren.

"Hoe vaker de prestaties van de portefeuille worden vergeleken met die van andere portefeuilles, hoe groter de kans dat de samenstelling wordt gewijzigd op het moment dat het tegenzit." 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?