Nieuws

Ook kleine ETF-providers kunnen succesvol zijn

In de wereld van ETF's draait het om schaalgrootte, maar er zijn ook providers die heel veel succes hebben met een enkele ETF.

iShares, Vanguard en State Street Global Advisers zijn in de wereld van de ETF’s succesvolle reuzen met honderden verschillende ETF’s onder hun beheer. Door hun schaalgrootte kunnen ze de fees laag houden en alsnog winst maken. Toch is het niet altijd zo dat een provider heel veel ETF’s in de markt  moet zetten om winst te kunnen maken. Dat blijkt uit een overzicht van ETF.com van een aantal bedrijven die slechts één enkel fonds hebben waar ze meer dan 100 miljoen dollar mee hebben opgehaald.

De absolute topper is het bedrijf Robo Global, een klein groepje van financieel en robotics-deskundigen die een eigen index hebben gecreëerd die uitsluitend bedrijven volgt uit de wereld van robotics en automatisering. De ETF Robo heeft sinds 2013 1,8 miljard dollar opgehaald.

Dat het een thema is dat beleggers bezighoudt blijkt ook uit het succes van een directe concurrent, de Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ).Gelanceerd in 2016 haalde deze ETF 1.3 miljard dollar op.

Bankleningen

Een ander voorbeeld is Highland Capital dat de Highland iBoxx Senior Loan ETF (SNLN) heeft ontworpen, een ETF die zich helemaal richt op high-yield bankleningen aan bedrijven. De opbrengst van deze ETF is tot nu toe 575 miljoen dollar.

Iets kleiner met 364 miljoen dollar onder beheer is de Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF van het bedrijf EMQQ, die, zoals de naam het al zegt, zich richt op internetbedrijven uit opkomende markten. De ETF deed het uitstekend in 2017 en heeft waarschijnlijk mede daarom veel beleggers aangetrokken.

Groeibedrijven

Innovator is een bedrijf dat zich stort op 50 toonaangevende Amerikaanse groeibedrijven. Innovator had tot vorige week een deels passief en deels actief beleggingsbeleid. Veel beleggers apprecieerden dit blijkbaar want de Innovator IBD 50 Fund ETF heeft 230 miljoen dollar onder beheer. 

De laatste van de “one hit wonders” is Merk Investments, dat de VanEck Merk Gold Trust ETF uitgeeft. Het bedrijf moet opboksen tegen enkele giganten zoals de SPDR Gold Trust en de iShares Gold Trust, maar is er desalniettemin in geslaagd 135 miljoen te vergaren. 

Volgens ETF.com is de koek daarmee nog niet op. Er staan nog zeker 20 andere bedrijven op het punt de grens van 100 miljoen dollar te overtreffen. Lang leve de variatie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?