Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Nieuws

Europese fondsbelegger in oktober: Risk on!

Ook in oktober deed de Europese fondsenindustrie volgens Detlef Glow van Lipper goede zaken. Meest opvallend? Beleggers stapten uit absolute return en Zwitsers obligaties om rendement te boeken met aandelen.

Oktober was de tiende maand op rij dat de Europese beleggingsindustrie positief scoorde met langetermijn-beleggingsfondsen. Europese fondsaanbieders verkochten voor 17,8 miljard euro aan aandelenfondsen. Ook obligatiefondsen (+15,3 miljard euro) en mixfondsen (+9,5 miljard euro) waren gewild.

In totaal bedroeg de Europese inflow van langetermijnfondsen in oktober 42,9 miljard euro. Daarvan waren ETF's goed voor 6,6 miljard euro aan inflow. In de eerste tien maanden van 2017 trok de Europese fondsenindustrie maar liefst 690 miljard euro aan nieuw geld aan.

De meeste inflow boekten geldmarktfondsen. Maar omdat deze vooral worden gebruikt om cash te parkeren, laat ik deze fondsen (wederom) buiten beschouwing.

De Europese fondsenverkoop in oktober 2017
naam voor SEO

Mits wereldwijd gespreid

Inzoomend op de verschillende sectoren valt op dat wereldwijde obligaties (mits dollar hedged) met een instroom van 5,6 miljard euro de best verkochte fondsensector was in oktober, direct gevolgd door wereldwijde aandelen (+5,5 miljard euro).

De top 5 best verkopende fondsen wordt gecomplementeerd met Japanse aandelen (+2,7 miljard euro), wereldwijde obligaties (+2,5 miljard euro) en opkomende marktenobligaties harde valuta's (+2,2 miljard euro).

Sectorwinnaars
naam voor SEO

Absolute return in de verkoop

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de verliezers. Opnieuw trokken beleggers zich vooral terug uit absolute returnfondsen (-1,5 miljard euro). Ook Zwitserse obligaties (-1,2 miljard euro) en target maturity bond 2020+ (-1,2 miljard euro) waren uit de gratie.

Sectorverliezers
naam voor SEO

Koning Blackrock

Het zal niet verbazen dat de grootste asset manager van de wereld ook in oktober de meeste fondsen verkocht. Blackrock (met een marktaandeel van bijna 50% bijzonder dominant in de ETF-sector) trok vorige maand voor 8,9 miljard euro aan nieuw geld aan. JP Morgan (+6,5 miljard euro) en Amundi (+6,2 miljard euro) volgden op redelijk grote afstand.

Binnen de beleggingscategorie obligaties was Pimco de belangrijkste fondsverkoper (+4,8 miljard euro). By far! Nummer 2 Blackrock (+2,3 miljard euro) kwam niet in de buurt van de gespecialiseerde obligatiebelegger.
Dat was anders voor de aandelenfondsen. Daarin versloeg Blackrock (+2,4 miljard euro) de nummer 2 Deutsche Bank (+1,7 miljard euro).
In het segment mixfondsen was BBVA (+0,9 miljard euro) topverkoper. Ook JP Morgan (+1,0 miljard euro) en Eurizon Capital (+0,7 miljard euro) deden het goed.

Top 10 Europese fondsverkopers
naam voor SEO

Topfondsen

De tien best verkochte Europese fondsen in oktober zorgden samen voor een inflow van 9,9 miljard euro. Aangezien aandelen de beste verkochte beleggingscategorie was, bestond het merendeel van de fondstoppers in oktober uit aandelenfondsen. Opvallend is wel dat de nummers 1 en 3 Britse mixfondsen zijn.

Top 10 populairste oktoberfondsen
naam voor SEO


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen