Nieuws

Noors staatsfonds valt over hoge beloningen

Het grote Noorse staatspensioenfonds gaat meer belang hechten aan het beloningsbeleid van bedrijven. Het heeft duidelijke ideeën hoe topbestuurders moeten worden beloond.

Het Noorse staatsfonds verhoogt de druk op bedrijven om een einde te maken aan excessieve beloningen. Het Noorse staatsfonds stelt wat voor in de internationale beleggingswereld. Het belegt op dit moment ruim $100 miljard in wereldwijde aandelen, obligaties en vastgoed. Het fonds heeft ca. 1,5% van de wereldwijd uitstaande aandelen bezit.

Hoewel het Noorse staatsfonds het oliegeld van Noorwegen (Statoil) belegt, heeft het een strikt duurzaam beleid. Tabaksbedrijven en (sommige) wapenleveranciers staan op de zwarte lijst. Dit geldt ook voor elektriciteitsbedrijven die veel steenkool gebruiken. Onlangs kondigde het aan alle aandelen te verkopen die gelinkt zijn aan fossiele energie.

In april van dit jaar maakte het staatsfonds teven duidelijk dat het de beloning van bestuurders in de gaten gaat houden. Het raadt bedrijven aan om een aanzienlijk deel van het salaris in aandelen uit te betalen. Die aandelen mogen pas na vijf jaar, of liever pas na tien jaar, worden verkocht. De beloning dient daarnaast simpel te zijn waarbij het ook moet duidelijk moet zijn hoeveel de totale beloning bedraagt.

Nee-stem

Het Noorse staatsfonds heeft in het afgelopen jaar gestemd tegen de beloningsvoorstellen van Alphabet (Google), het offshore boorbedrijf Noble en mediabedrijf Liberty Global. Wellicht zijn er ook nog andere bedrijven, maar de gegevens daarover worden pas begin volgend jaar bekend gemaakt.

Het is nog niet duidelijk wat het staatsfonds gaat doen als bedrijven de voorstellen van het fonds niet omarmen. Carine Smith Ihenacho, verantwoordelijk voor het corporate governance beleid van het staatsfonds, hoopt dat bedrijven de voorgestelde beloningspraktijk zullen opvolgen. Dat is volgens haar een aantrekkelijker optie dan dat er tegen het beloningsbeleid van een grote groep bedrijven zou moeten worden gestemd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus