De AFM hoeft geen complimentjes Medewerkers van de AFM hoeven niet populair te zijn. Maar het blijft lastig om hun effecten en toegevoegde waarde meetbaar te maken, merken ze zelf ook. 24 november 2017 08:00 • Door IEXProfs Redactie “Als je bij een toezichthouder gaat werken, moet je geen complimenten verwachten. Je doet het namelijk nooit goed.” Zo luidt een gevleugelde uitspraak die Arthur Docters van Leeuwen, de eerste bestuursvoorzitter van de AFM (tussen 2002 en 2007) ooit deed. Wat hij hiermee wil zeggen is dat toezichthouden niet altijd gemakkelijk is. In hun nieuwsbrief geven AFM-medewerkers hun mening over hun werk en hoe zij hun werk zien. Interessant om het eens van de andere kant van de tafel te horen. Zo is Danny van Dijk, Senior toezichthouder Expertisecentrum AFM het helemaal eens met de voormalige AFM-baas: “Deze uitspraak klopt wat mij betreft. Bij te streng toezicht krijg je het verwijt dat je alle innovatie en ondernemerschap doodslaat. Als je de teugels wat meer laat vieren, worden incidenten je aangerekend. Veel van onze acties zijn onzichtbaar. Denk aan de intensieve een-op-een-gesprekken die we voeren met marktpartijen om zo gedrag te beïnvloeden. Het blijft lastig om onze effecten en toegevoegde waarde meetbaar te maken. Daarom hebben we goede verhalen nodig. Over waarom we doen wat we doen, wat het oplevert op termijn en wie we daar in het nu mee helpen. En die moeten we vervolgens ook uitdragen. Daar hoef ik persoonlijk niet veel moeite voor te doen, want ik ben heel trots op de resultaten die we op de lange termijn bereiken.” Lieke Helleman, Senior toezichthouder Retailbeleggen AFM begrijpt dat zij geen applaus krijgen als het goed gaat en dat ze opeens volop in de schijnwerpers staan als toezichthouders al er iets mis gaat. “Als wij ons werk als toezichthouder goed doen, blijft dit vaak op de achtergrond. Als er wat misgaat, hoort de wereld het wél en vinden mensen er ineens wat van. In die zin klopt de stelling. Wat overigens niet betekent dat ik geen voldoening haal uit mijn werk: iedere consument die je beschermt is er een. Zo is een van de doelen van het project waar ik nu bij betrokken ben, de Europese richtlijn MiFID II, om beleggers beter te beschermen. Vooruitkijken en voorkomen in plaats van genezen dus. Heel nuttig en dankbaar werk, ondanks dat veel van wat we doen relatief onzichtbaar is en blijft.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.