De AFM hoeft geen complimentjes Medewerkers van de AFM hoeven niet populair te zijn. Maar het blijft lastig om hun effecten en toegevoegde waarde meetbaar te maken, merken ze zelf ook. 24 november 2017 08:00 • Door IEXProfs Redactie “Als je bij een toezichthouder gaat werken, moet je geen complimenten verwachten. Je doet het namelijk nooit goed.” Zo luidt een gevleugelde uitspraak die Arthur Docters van Leeuwen, de eerste bestuursvoorzitter van de AFM (tussen 2002 en 2007) ooit deed. Wat hij hiermee wil zeggen is dat toezichthouden niet altijd gemakkelijk is. In hun nieuwsbrief geven AFM-medewerkers hun mening over hun werk en hoe zij hun werk zien. Interessant om het eens van de andere kant van de tafel te horen. Zo is Danny van Dijk, Senior toezichthouder Expertisecentrum AFM het helemaal eens met de voormalige AFM-baas: “Deze uitspraak klopt wat mij betreft. Bij te streng toezicht krijg je het verwijt dat je alle innovatie en ondernemerschap doodslaat. Als je de teugels wat meer laat vieren, worden incidenten je aangerekend. Veel van onze acties zijn onzichtbaar. Denk aan de intensieve een-op-een-gesprekken die we voeren met marktpartijen om zo gedrag te beïnvloeden. Het blijft lastig om onze effecten en toegevoegde waarde meetbaar te maken. Daarom hebben we goede verhalen nodig. Over waarom we doen wat we doen, wat het oplevert op termijn en wie we daar in het nu mee helpen. En die moeten we vervolgens ook uitdragen. Daar hoef ik persoonlijk niet veel moeite voor te doen, want ik ben heel trots op de resultaten die we op de lange termijn bereiken.” Lieke Helleman, Senior toezichthouder Retailbeleggen AFM begrijpt dat zij geen applaus krijgen als het goed gaat en dat ze opeens volop in de schijnwerpers staan als toezichthouders al er iets mis gaat. “Als wij ons werk als toezichthouder goed doen, blijft dit vaak op de achtergrond. Als er wat misgaat, hoort de wereld het wél en vinden mensen er ineens wat van. In die zin klopt de stelling. Wat overigens niet betekent dat ik geen voldoening haal uit mijn werk: iedere consument die je beschermt is er een. Zo is een van de doelen van het project waar ik nu bij betrokken ben, de Europese richtlijn MiFID II, om beleggers beter te beschermen. Vooruitkijken en voorkomen in plaats van genezen dus. Heel nuttig en dankbaar werk, ondanks dat veel van wat we doen relatief onzichtbaar is en blijft.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.