Nieuws

De AFM hoeft geen complimentjes

Medewerkers van de AFM hoeven niet populair te zijn. Maar het blijft lastig om hun effecten en toegevoegde waarde meetbaar te maken, merken ze zelf ook.

“Als je bij een toezichthouder gaat werken, moet je geen complimenten verwachten. Je doet het namelijk nooit goed.” Zo luidt een gevleugelde uitspraak die Arthur Docters van Leeuwen, de eerste bestuursvoorzitter van de AFM (tussen 2002 en 2007) ooit deed. Wat hij hiermee wil zeggen is dat toezichthouden niet altijd gemakkelijk is.

In hun nieuwsbrief geven AFM-medewerkers hun mening over hun werk en hoe zij hun werk zien. Interessant om het eens van de andere kant van de tafel te horen.

Zo is Danny van Dijk, Senior toezichthouder Expertisecentrum AFM het helemaal eens met de voormalige AFM-baas: “Deze uitspraak klopt wat mij betreft. Bij te streng toezicht krijg je het verwijt dat je alle innovatie en ondernemerschap doodslaat. Als je de teugels wat meer laat vieren, worden incidenten je aangerekend. Veel van onze acties zijn onzichtbaar. Denk aan de intensieve een-op-een-gesprekken die we voeren met marktpartijen om zo gedrag te beïnvloeden. Het blijft lastig om onze effecten en toegevoegde waarde meetbaar te maken. Daarom hebben we goede verhalen nodig. Over waarom we doen wat we doen, wat het oplevert op termijn en wie we daar in het nu mee helpen. En die moeten we vervolgens ook uitdragen. Daar hoef ik persoonlijk niet veel moeite voor te doen, want ik ben heel trots op de resultaten die we op de lange termijn bereiken.”

Lieke Helleman, Senior toezichthouder Retailbeleggen AFM begrijpt dat zij geen applaus krijgen als het goed gaat en dat ze opeens volop in de schijnwerpers staan als toezichthouders al er iets mis gaat. 

“Als wij ons werk als toezichthouder goed doen, blijft dit vaak op de achtergrond. Als er wat misgaat, hoort de wereld het wél en vinden mensen er ineens wat van. In die zin klopt de stelling. Wat overigens niet betekent dat ik geen voldoening haal uit mijn werk: iedere consument die je beschermt is er een. Zo is een van de doelen van het project waar ik nu bij betrokken ben, de Europese richtlijn MiFID II, om beleggers beter te beschermen. Vooruitkijken en voorkomen in plaats van genezen dus. Heel nuttig en dankbaar werk, ondanks dat veel van wat we doen relatief onzichtbaar is en blijft.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen