Nieuws

De meest populaire ETF's van 2017

Van het getouwtrek rond de eerste bitcoin-ETF tot de fenomenale instroom aan kapitaal. Dit zijn de vier meest interessante ETF's van 2017.

ETF’s hebben een fantastisch jaar achter de rug. Niet alleen waren de rendementen hoog, ook de inflows waren fenomenaal. Binnen het ETF-spectrum waren er 2017 veel interessante verhalen te vertellen. Summit Roy, columnist van ETF.com, zet de vier volgens hem meest interessante ontwikkelingen op een rij.

 1. Bitcoin
  Een ontwikkeling die in het rijtje niet mag ontbreken is een ETF die er nog niet is, maar waar wel verschillende pogingen toe zijn gewaagd er een in de markt te zetten: de bitcoin-ETF. De waarde van een bitcoin is dit jaar gestegen van 950 dollar tot 8.000 dollar, en het einde lijkt nog niet in zicht. Veel mensen vragen zich af of bitcoins het nieuwe goud zijn of juist een geweldige luchtbel, maar een ding is zeker steeds meer beleggers nemen cryptocurrencies serieus. Het besluit van de beurs van Chicago om bitcoin-futures te lanceren was wat dat betreft misschien het meest tekenende voorbeeld. Bitcoin-ETF’s zijn in de VS echter nog altijd verboden, maar met het besluit van de beurs van Chicago lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat ook dit verandert. Voor ETF-beleggers is dat - wat er ook gebeurt met de waardeontwikkeling van bitcoin - een spannend vooruitzicht.

 2. Low-volatility
  Veel beleggers verwachtten begin dit jaar een heftig jaar met veel up’s and downs. In werkelijkheid was het precies omgekeerd. 2017 gaat de geschiedenis in als een van de rustigste jaren ooit uit de geschiedenis van de Amerikaanse bewegelijkheidsbarometer VIX.
  Beleggers die op zogenoemde low-volatility ETF’s hebben gegokt hadden daardoor een fantastisch jaar. The VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN (XIV) en de ProShares Short VIX Short-Term Futures ETF (SVXY) leverden rendementen op  van 140%, wat ze dusver tot de best presterende ETF’s van het jaar maken. Zelfs een dip in december kan daar weinig meer aan veranderen.

 3. Concurrentie
  Zoals bekend is een van de belangrijkste eigenschappen van een ETF dat ze weinig kosten. In 2017 is daar nog een schepje bovenop gedaan. ETF-aanbieders probeerden elkaar naar de kroon te steken met steeds lagere beheerkosten.
  Volgens FactSet zijn er nu 137 ETF’s met jaarlijkse beheerkosten van 0.1% of minder. Dat verhoogt uiteraard ook de druk op actieve vermogensbeheerders om hun kosten omlaag te brengen.

 4. Inflow
  De lage kosten van ETF’s zijn al een paar reden voor een enorme populariteit bij beleggers. In 2017 is dit in een nog een hogere versnelling gekomen, daarbij geholpen door de goede economische vooruitzichten en stijgende bedrijfswinsten.
  Eind vorige week stond de teller bij de netto-instroom op 400 miljard dollar, wat het vorige record van 2016 doet verbleken. Toen was het eindresultaat 287,5 miljard en dat terwijl er er nog een maand is te gaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus