Nieuws

Duitse politieke crisis? Na und!

Duitsland is eraan gewend dat regeringen razendsnel tot stand komen. Dit keer is het anders. Misschien moeten er zelfs nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De economie zal het een worst wezen.

Duitsland bevindt zich in een politieke crisis. De regeringsonderhandelingen tussen de christendemocraten van Angela Merkel (CDU/CSU), de liberale FDP en de Groenen zijn op niks uitgelopen, en een nieuwe Grote Coalitie tussen CDU/CSU en SPD wordt door de sociaaldemocraten afgewezen. Omdat er geen andere opties mogelijk zijn, duidt nu veel op nieuwe verkiezingen en maanden van zwak politiek leiderschap.

Maar hoe erg is dat voor de economie? Andere landen zoals Nederland en België hadden economisch gezien geen enkele last van de maandenlange regeringsvorming. Sterker, de economische groei wakkerde alleen maar meer aan.

Stilstand EU 

De Franse vermogensbeheerder Amundi gaat er, net als veel andere effectenhuizen, vanuit dat Duitsland ook geen economische last gaat hebben van de politieke impasse. Amundi ziet als enige probleem dat Europa door de Duitse crisis voorlopig stilstaat.

Grote hervormingen zoals Jean-Claude Juncker of Emmanuel Macron wensen, moeten vermoedelijk even de ijskast in. Maar zelfs met een sterk Duitsland was het niet makkelijk geworden om op het gebied van bijvoorbeeld belastingharmonisatie of het stroomlijnen van sociale systemen een akkoord te bereiken.

Amundi denkt daarom dat de politieke crisis in Duitsland voorlopig weinig uitmaakt voor het Europese experiment. Veel belangrijker is de op volle toeren draaiende wereldeconomie, waar Duitsland als exportnatie van meeprofiteert.

Energiesector

Er zijn wel een aantal terreinen waar Amundi tot voorzichtigheid maant omdat de Duitse politieke partijen hier verschillend over denken. Het gaat dan met name om de energiesector en de nutssector. Beide sectoren staan centraal in het politieke debat,wat zorgt voor onzekerheid. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over het al dan niet sluiten van kolencentrales, of de noodzaak om op grote schaal te investeren in de publieke infrastructuur.

De Amundi-stelling dat beleggers zich van de politieke crisis in Duitsland niks aan hoeven trekken, sluit in grote lijnen aan wat de meeste vermogensbeheerders denken. Dat komt ook doordat de huidige regeringspartijen CDU/CSU en SPD een ruime meerderheid in het parlement hebben en over de meeste beleidsterreinen hetzelfde denken. Voor grote ruzies binnen de regering-Merkel hoeft dus dus niet te worden gevreesd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?