Nieuws

Pas op met low volatility-aandelen als de rente stijgt

Stijgt de rente, dan wordt het oppassen geblazen voor beleggers in aandelen met een lage volatiliteit.

Low volatility-aandelen hebben de afgelopen decennia beter gepresteerd dan aandelen met een hoger risico. Onderzoek van de vereniging van beleggingsprofessionals VBA duidt erop dat dit voor een groot deel te maken heeft met de renteontwikkeling.

In hun onderzoek vonden Roelof Salomons en Ivo Kuiper van Kempen Capital Management een duidelijk correlatie tussen de renteontwikkeling en aandelen van bedrijven als Anheuser-Busch Inbev, Nestlé, Unilever en Ahold.

Deze degelijke fondsen, met een voorspelbare winstontwikkeling, worden bij een dalende rente gezien als een alternatief voor obligaties. Omgekeerd geldt hetzelfde.

Low vol zal onderpresteren

Voor beleggers kan dat grote gevolgen hebben. We bevinden ons immers al decennia in een wereld met een lalsmaar verder dalende rente. De vraag is wat er gebeurt als deze trend omdraait.

De auteurs schrijven hierover: “De afgelopen jaren hebben de laag volatiele aandelen sterker dan andere aandelen geprofiteerd van de dalende rente. Bij een stijgende rente zullen de lowvols naar verwachting onderpresteren. Beleggers doen er goed aan bij hun beleggingsstrategie rekening te houden met de rente-effecten op deze aandelen. Het is belangrijk om ervan bewust te zijn dat de laag volatiele aandelen meer dan andere aandelen dezelfde kant op bewegen als obligaties.”

Stagflatie

Volgens Salomons en Kuiper zijn de zorgen nu nog niet zo groot, omdat de rentegevoeligheid niet altijd gelijk is. “We zien dat in een economie die langzaam groeit maar versnelt (recovery) de rentegevoeligheid het laagst is. In een economie die afkoelt maar nog steeds boven trend groeit (slowdown) is de rentegevoeligheid het grootst.

De grootste risico’s voor de low-vol aandelen zijn er volgens hun dus op het moment dat de rente (en de inflatie) oploopt en de economie afkoelt, in economische termen ook wel stagflatie genoemd. Aan de eerste voorwaarde is voldaan, de tweede (nog) niet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?