Wat is dit?
IEXConnect is het contentplatform om direct in contact te komen met beleggers. IEXConnect content wordt u aangeboden door onze partners. Ook partner worden? Sluit
Nieuws

Het regende dividenden in het derde kwartaal

Niet eerder ontvingen beleggers zo veel dividend als in het laatste derde kwartaal. Reden genoeg voor Janus Henderson om nog optimistischer te worden over de dividendgroei dit jaar.

In het derde kwartaal van dit jaar ontvingen beleggers wereldwijd 328,1 miljard dollar aan dividend. Dat is 14,5% meer dan een jaar eerder, en voor een derde kwartaal een absoluut record. De totale dividendgroei was in meer dan drie jaar nog nooit zo snel gestegen.

Deze stijging kwam deels door een aantal royale speciale dividenden die werden uitgekeerd. De Janus Henderson Global Dividend Index, de index die de wereldwijde dividenduitkeringen bijhoudt, kwam uit op 168.2 punten, het hoogste niveau ooit.


naam voor SEO

Snelste stijging

De onderliggende groei, waarbij valutabewegingen, eenmalige speciale dividenden en andere factoren buiten beschouwing worden gelaten, was dit jaar 8,4%. Dit was de snelste stijging in bijna twee jaar.

Dividend loopt wereldwijd weer op

naam voor SEO

In elke regio en sector was er wel sprake van dividendgroei, hoewel het tempo onderling erg verschilde. Het Verenigd Koninkrijk presteerde het best, terwijl het land het afgelopen jaar achterbleef bij de rest van de wereld. De opkomende markten hadden de zwakste performance door de daling in China, voor het derde jaar op rij.
naam voor SEO

VS leidt de dans

Noord-Amerika liep in de hoeveelheid dividendbetalingen voorop: voor elke tien dollar die er wereldwijd werd uitbetaald, was vier dollar afkomstig uit deze regio. In de VS en Canada bedroeg de groei respectievelijk 9,2% en 11,0%.

In elke sector in de VS waren de uitkeringen hoger, maar banken, softwarebedrijven en fabrikanten van halfgeleiders noteerden een stijging in dubbele cijfers.

Niet olie- maar techsector keert meeste dividend uit

naam voor SEO

Speciale Aziatische dividenden

Het derde kwartaal laat altijd seizoensmatig een piek zien als het gaat om dividenden die worden uitgekeerd in de regio Azië-Pacific. De stijging bedroeg 36,2%, waardoor het totaal uitkwam op 69,6 miljard dollar.

Dit was te danken aan de zeer omvangrijke eenmalige speciale dividenden in Hongkong. Hoewel, de onderliggende groei was met 12,1% ook indrukwekkend. In Hongkong, Australië en Taiwan werden er nieuwe dividendrecordsrecords neergezet.

Azië laat - met stip - meeste dividendgroei zien

naam voor SEO

Vooral in Australië was er sprake van een boost vanwege de mijnbouwdividenden. De stijgende grondstoffenprijzen en de vereenvoudigde kostenstructuren zorgden binnen deze sector voor sterk stijgende winsten.

In het derde kwartaal werden ook de meeste Chinese dividenden uitbetaald. Deze daalden op jaarbasis marginaal. Na jaren van ongeëvenaarde groei betekent dit wellicht dat China voor het derde jaar op rij minder dividend uitkeert. In andere opkomende markten was er wel goede dividendgroei.

De dividenden in het VK waren het afgelopen jaar lager dan in de andere landen over de hele wereld vanwege de waardedaling van het pond na de uitslag van het Brexitreferendum en doordat sommige van de grootste beursgenoteerde bedrijven in het VK hun dividend verlaagden of schrapten.

Vooral Spanje keert uit

Maar in het derde kwartaal stegen de dividenden weer, namelijk met 17,5%. Dit was de snelste stijging ter wereld, wat voornamelijk te danken was aan de mijnbouwsector.

Heel weinig Europese bedrijven keren traditioneel in het derde kwartaal dividend uit. Uitzondering is Spanje. Dat land betaalde in het derde kwartaal het meeste uit.

Een hele tijd bleef de dividendgroei van het land achter bij die van de andere landen in de regio, maar nu zien we verbetering. Als rekening wordt gehouden met de sterkere euro, stegen de Spaanse dividenden onderliggend met 13,3%. Overigens verhoogde 90% van de bedrijven hun dividend op jaarbasis.

Verhoging prognose

Dit alles heeft ertoe geleid dat Janus Henderson zijn dividendprognose voor 2017 met 91 miljard dollar heeft verhoogd tot het recordbedrag van van 1.249 miljard dollar. Dit komt overeen met een verhoging van 7,4% en onderliggend gezien een stijging van 7,3%.

Stijging over de hele breedte

Ben Lofthouse, fondsmanager van het Global Equity Income Fund bij Janus Henderson: “In de afgelopen jaren hebben we niet vaak gezien dat de dividenden in elke regio in de wereld tegelijkertijd stegen. Nu de wereldwijde economie weer op het langverwachte pad van normalisatie zit na de crisis, groeit het vertrouwen en zitten de bedrijfswinsten weer in de lift. Inkomstenbeleggers profiteren hiervan, omdat dit leidt tot hogere dividenden."

Ben Lofthouse

naam voor SEO

Lofthouse vervolgt: "Na de records die in het tweede en derde kwartaal werden neergezet, is de kans groot dat beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld dit jaar het hoogste totaalbedrag ooit uitkeren. De onderliggende groei is ongeveer twee keer zo snel als we aan het begin van het jaar voorspelden, mede door de breedgedragen en gesynchroniseerde wereldwijde economische groei. Het totale groeicijfer steeg ook vanwege de zwakkere Amerikaanse dollar en de hogere speciale dividenden."

Top 10 dividendbetalers
naam voor SEO

Connect is het branded contentplatform van IEXMedia. Deze content wordt u aangeboden door onze partner.

Lees meer

Duurzaam beleggen