Nieuws

Uitvoering privacywetten baart banken grote zorgen

Door nieuwe privacywetgeving dreigen banken volgend jaar een tsunami aan dataverzoeken binnen te krijgen.

Banken moeten komend voorjaar klanten inzage gaan geven in hun persoonsgegevens. Als dat niet lukt, dan kunnen de boetes flink oplopen. Dat staat beschreven in een artikel op de website banken.nl over de verwachte tsunami aan dataverzoeken die banken mogelijk te verwerken krijgen.

Het draait allemaal om twee nieuwe wetten die in mei volgend jaar worden ingevoerd. Het zijn de General Data Protection Regulation (GDPR) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Nederlandse equivalent van de GDPR. De wetten hebben als doel om klanten inzicht te geven in de persoonsgegevens die bij bedrijven worden opgeslagen. De achterliggende gedachte is om klanten te beschermen tegen het misbruik of onveilige verwerking van deze persoonsgegevens.

De mogelijkheid bestaat dat mensen massaal hun gegevens gaan opeisen. Als dit gebeurt, dan is de kans aanzienlijk dat banken niet in staat zijn om aan de vraag te voldoen. In dat geval geldt het nieuwe boetestelsel. Banken die hun dataprocessen en privacy beleid niet op orde hebben kunnen een rekening krijgen die maximaal 4% van de wereldwijde omzet bedraagt. De mogelijke kosten zijn aanzienlijk.

Extra beleggersrisico

In het artikel wordt het voorbeeld gegeven van de Amerikaanse hotelketen Hilton. Die kreeg recent een boete van 700.000 dollar als gevolg van een datalek in de Verenigde Staten. Als de nieuwe wetgeving van kracht zou zijn geweest, had de boete op kunnen lopen tot 420 miljoen dollar.

ook uit een onderzoek onder grotere Britse bedrijven blijkt dat rekening wordt gehouden met aanzienlijke boetes. Volgens het onderzoek van Oliver Wyman krijgen bedrijven die deel uitmaken van de FTYSE 100 te maken met jaarlijkse boetes ter hoogte van 5 miljard dollar.

Het Britse bureau Baringa Partners meent te weten dat de belangstelling van klanten voor hun klantengegevens groot is. Het bureau denkt dat liefst 72% van de bankklanten hun gegevens zal gaan opeisen. Als dit slechts de helft zou zijn, gaat het om 18 miljoen verzoeken in het Verenigd Koninkrijk. Banken dienen zich dus te realiseren dat deze tsunami aan verzoeken op hen afkomt. De afdelingen compliance zullen zich daar ongetwijfeld van bewust zijn. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Dutch Investment Influential 2018