Nieuws

2017 wordt toch een rampjaar

2017 gaat de geschiedenis is in als een van de grootste natuurrampjaren uit de geschiedenis. "Nog langer de kop in het zand steken zou waanzin zijn."

Donald Trump wil de gevolgen van global warming nog wel eens bagatelliseren. Volkomen ten onrechte, zegt Rex Nutting in een column voor MarketWatch. "2017 gaat de geschiedenis in als een grootste natuurrampjaren voor de Verenigde Staten en het Caribisch gebied en als er geen maatregelen genomen worden, dan zullen er nog vele volgen."

Alleen voor de Verenigde Staten bedroeg de schade van de orkanen Harvey, Irma en Maria een geschatte 170 miljard dollar. Daar komen nog de bosbranden in het westen van de VS bij (circa 5,5 miljard). En 2017 is nog niet afgelopen. De teller kan nog verder oplopen.

Sint-Maarten

De schade voor de VS, zo zegt Nutting, werd alleen overtroffen door de grote stadsbrand in Chicago (1871), de aardbeving in San Francisco (1906), en de grote overstroming (1927).

En dan hebben we het alleen over de VS. Wat te denken van overstromingen in Azië, de verhoogde sterftecijfers door hitte en alle mislukte oogsten door droogte in de wereld. In de Caraïben hebben ze dit jaar ook de nodige wind gehad. Wie betaalt de schade op Sint Maarten?

Snel reageren

Natuurlijk is niet alle schuld te leggen bij de opwarming van de aarde, maar toch wel een groot deel, zo betoogt Nutting.  Snelle actie moet daarom de hoogste prioriteit hebben. Het gaat daarbij om de verdediging van stad en land tegen de gevolgen van global warming in de vorm van bijvoorbeeld hogere dijken. Daarnaast moet de CO2-uitstoot eindelijk substantieel omlaag worden gebracht. 

De econoom Solomon Hsiang van het Climate Impact Lab schatte de schade van een opwarming van de aarde met een graden onlangs in op 1,2% van het nationale bbp van de VS. Laat staan wat er gebeurt als de temperatuur met twee of misschien zelfs wel drie graden stijgt. Dat zou zelfs de nationalistisch ingestelde Trump wakker moeten schudden.

Voor beleggers die verder vooruit kijken dan morgen, is het rampjaar 2017 hopelijk ook een wake-up call.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus