Fleur van Dalsem werkt al tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine en zorgt voor de nodige vrouwelijke versterking op de redactie. Dames beleggen immers beter, toch?

Nieuws

Tien mythes over frontier markets ontkracht

Nee, frontier markets zijn helemaal niet zo volatiel en doen het op langere termijn nog steeds beter dan opkomende markten. Tien mythes of misverstanden op een rij.

Frontier markets groeien harder dan emerging markets. Nu maken ze maar 4% van de wereldwijde markt uit, gemeten naar marktkapitalisatie. Maar over vijftien jaar zou dat wel eens 16% kunnen zijn, aldus Mark Lawrence, aandelenanalist bij T. Rowe Price. Daarbij komt dat de correlatie met volwassen markten laag blijft en de volatiliteit ook niet zo hoog is als beleggers veronderstellen.

Toch weten beleggers de nodige argumenten te bedenken tegen investeren in frontier markets. Te veel risico, te veel corruptie, te laag rendement. Lawrence heeft daarom tien mythes over frontier markets op een rij gezet en laat zien dat die helemaal niet kloppen. 

 1. Frontierbeleggen draait alleen om Afrika en het Midden-Oosten
  “Nee, wij kijken ook bijvoorbeeld naar Sri Lanka, Vietnam en Bangladesh. Daar is sprake van een sterke demografische groei. Sri Lanka is de poort tot India, China investeert er volop. Ze doen het beter dan China zelf.”

 2. Frontierbeleggen is niet meer dan een olie/grondstoffen-belegging
  Dat is een hardnekkige mythe, aldus Lawrence. Maar energie en metalen maken maar 12% van de index uit. Financials, telecommunicatie en consumentengoederen wegen veel zwaarder. Bovendien zijn 21 frontierlanden importeurs en slechts zeven exporteurs van olie. Dus een lage olieprijs is juist goed voor frontier markets.

 3. Het risico-rendementsprofiel is het niet waard
  Frontiermarkten zijn veel minder volatiel dan gedacht. Ze zijn volgens Lawrence zelfs een van de minst volatiele aandelenbeleggingen. Lawrence: “En de lage correlatie zorgt ervoor dat ze prima geschikt zijn ter diversificatie van de portefeuille.” Lawrence noemt Roemenië de groeikampioen van Europa.

 4. Op frontiermarkten opereren alleen maar corrupte overheden
  Ja, er is meer corruptie op frontiermarkten dan op ontwikkelde markten, geeft Lawrence toe. “Maar, frontier markets in Europa en het Midden-Oosten scoren prima op de corruptie perceptie index en Azië en Afrika doen het steeds beter.”

 5. Alle goede frontierlanden worden al snel emerging markets
  Ja, het kan dat een frontiermarkt doorgroeit tot opkomende markt, maar er keren ook wel eens landen terug naar het frontiersegment. Marokko, Argentinië en Jordanië bijvoorbeeld. Dus ze hoeven niet voor altijd weg te zijn. 

 6. Frontiermarkten zijn te illiquide
  De liquiditeit ligt op frontiermarkten lager dan op opkomende markten, maar is wel al veel beter. Vietnam is volgens Lawrence een goed voorbeeld van toegenomen liquiditeit.

 7. Een stijgende rente in de VS zal frontiermarkten (flink) raken
  Nee, historisch gezien worden frontiermarkten het minst geraakt door een renteverhoging van de Fed. Opkomende markten en Amerikaanse staatsobligaties hebben er veel meer last van, zo rekende Lawrence uit.

 8. Valuta doet frontiermarktbeleggers de das om
  Lawrence: “Veel frontiervaluta heeft zich aangepast aan de dollar. Het blijft wel opletten voor beleggers.”

 9. Ook emerging market-fondsmanagers kunnen frontierrendement maken
  De vijftien grootste werelwijde emerging markets-fondsmanagers hebben gemiddeld 0,83% van hun portefeuille gealloceerd naar frontier markets. Niet dus, aldus Lawrence.

 10. Frontiermarkten zijn achtergebleven bij emerging markets
  Ja, frontierindices zijn in de recente risk-on-emerging markets-rally minder hard gestegen. Maar gemeten over de afgelopen vijf jaar doen ze het nog wel beter dan opkomende markten, besluit Lawrence.
Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Pensioen