Nieuws

Tech houdt aandelenrally in stand

Beleggers beginnen steeds beter te begrijpen wat tech-bedrijven te bieden hebben. Dat biedt extra upside voor de aandelenmarkt.

Beleggers beginnen steeds beter te begrijpen wat tech-bedrijven te bieden hebben, zo schrijft Bloomberg-columnist Tyler Cowen, in het dagelijks leven hoogleraar economie aan de George Mason University in Fairfax, Virginia.

In het verleden (lees: tijdens de internethypte) werd de invloed van technologie volgens hem overschat om vervolgens na het leeglopen van de bubbel te worden onderschat. "Maar inmiddels beginnen technologiebedrijven hun belofte helemaal waar te maken."

Tech stuwt aandelenrally

Volgens Cowen wordt er te veel de nadruk gelegd op de rol van mogelijke belastingbesparingen en stimuleringsmaatregelen van de regering Trump om de sterke stijging van de aandelenmarkten te verklaren. Volgens de econoom zijn de lage inflatieverwachtingen en robuuste economische groei veel belangrijkere katalysatoren.

De lage inflatie en economische groei moeten volgens Cowen deels worden toegeschreven aan de techrevolutie. "Google (Alphabet), Facebook, Amazon en Facebook zijn uitgegroeid tot bedrijven die bepalend zijn voor de informatie die we krijgen, de wijze waarop we ondernemen en de manier waarop we ons leven inrichten."

Aangezien deze bedrijven zich nog altijd hoofdzakelijk richten op het vergaren van extra marktaandeel, houden zij volgens Cowen de kosten voor consumenten laag, waardoor ook de inflatie relatief laag blijft. Daarmaast heeft de innovatieve kracht van tech ervoor zorgt dat de lange tijd matig stijgende Amerikaanse productiviteit zich versneld ontwikkelt. Aldus Cowen.

Kritiek wijst op transformatie

Er kleven wel bezwaren aan de machtige positie die de technologiebedrijven verkrijgen. Dat ziet Cowen ook. Hij wijst op de problemen rond privacy en de niet al te positieve impact die de social media hebben op de politieke bedrijfsvoering. Maar dat is volgens hem juist een bewijs dat er sprake is van een heuse transformatie. Maar net als bij de industrialisatie, die ook tal van sociale onrust opleverde, is de huidige tech-disruptie volgens Cowen voor de langere termijn een positieve ontwikkeling. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus