Wat is dit?
IEXConnect is het contentplatform om direct in contact te komen met beleggers. IEXConnect content wordt u aangeboden door onze partners. Ook partner worden? Sluit
Nieuws

Tik tak, de klok tikt voor de obligatiemarkt

Ryan Myerberg van Janus Henderson vreest het spoedige einde van de obligatiebullmarkt. Kansen ziet hij in Argentinië en Oost-Europa.

Sinds afgelopen juni, toen de ECB begon te denken aan tapering en minder naar inflatie en meer naar groei gingen kijken, staan de seinen voor Europese obligaties nog meer op rood.

Daar komt bij dat centrale bankiers sinds de crisis uiterst voorzichtig opereren waardoor beleggers gewend zijn geraakt aan een superlage volatiliteit. Ook dat kan veranderen. "Ze moeten echt hun mindset aanpassen aan normalisatie van centrale banken," aldus Ryan Myerberg, portfoliomanager bij Janus Henderson Investors. Hij is co-beheerder van Global Investment Grade, Global Multi-Sector en Global High Yield-fondsen.

Ryan Myerberg
naam voor SEO

Italiaanse zorgen

In Europa vormt Italië het grootste risico voor obligatiebeleggers. “Het land heeft een enorme berg schuld, het is de derde economie in Europa en een beetje de smeerolie tussen Frankrijk en Duitsland. Daar moet het politiek niet de verkeerde kant opgaan. Europa wordt juist hechter, mede door Brexit. Italië in de problemen zou daarbij niet helpen.”

De recent uitgegeven 100-jarige staatsobligatie door Oosterijk vertelt Myerberg dat beleggers verwachten dat de Europese inflatie laag zal blijven. “Ze namen genoeg met een coupon van 2,1%. Dat is een zeer laag rendement over 100 jaar.”

Argentijnse kansen

Waar liggen de obligatiekansen dan wel? “Het reflatieverhaal speelt zich vooral af in de VS en Europa, maar over Argentinië ben ik wel enthousiast. Dat land heeft een positief politiek momentum, goede economische groei. Beleggers zouden daar bijna elke high yield-obligatie kunnen kopen. Die zullen prima renderen.”

Argentinië is niet de enige witte raaf in de opkomende landen. Hoewel Myerberg kverre blijft van schuld uit Turkije en Zuid-Afrika - "Daar zit het tegen" - zijn er nog genoeg landen die voor obligatiebeleggers wel aantrekkelijk zijn. "Ik kijk vooral naar landen waar het geld blijft binnenstromen. Polen en Tsjechië in Oost-Europa bijvoorbeeld. Die landen profiteren van de banden met West-Europa en obligaties daar geven een aantrekkelijker rendement dan in West-Europa tegen een lager risico dan andere opkomende markten. daarbij moeten beleggers zich wel steeds afvragen: kopen zij de obligatie of de (lokale) valuta?"

2,5 voor 12

Welke landen of delen van de obligatiemarkt kunnen beleggers tegenwoordig het beste mijden? Myerberg pakt zijn lijstje erbij. “Investment grade-obligaties in Europa, die leveren niet genoeg meer op. Die markt is te krap geworden. Wat verder opvalt in Europa, is dat het aantal defaults sinds de crisis laag is. Dat zou wel eens kunnen gaan veranderen. Niet dat zo'n ontwikkeling alleen maar slecht is, want het zorgt ook weer voor ruimte voor nieuwe obligaties op de markt.”

Of er een einde komt aan de dertig jarige bullmarkt voor obligaties? “De doomsday clock geeft aan dat het 2,5 minuut voor twaalf is, maar in 1984 was het twee minuten voor twaalf. We staan er nu dus beter voor. Nu de centrale banken niet meer focussen op inflatie en hun steunbeleid langzaam matigen, zal de volatiliteit wel omhoog gaan. De ECB en de Bank of Japan blijven nog even checks uitschrijven, maar de Fed stopt daar al mee. Beleggers hebben samen nog voor meer dan vijf biljoen dollar aan obligaties met een negatieve yield in portefeuille. Dat gaat dus pijn doen.”

"Beleggers hebben samen nog voor meer dan vijf biljoen dollar aan obligaties met een negatieve yield in portefeuille. Dat gaat dus pijn doen.”

Wat doet de vergrijzing?

Myersberg vervolgt: “Op lange termijn is demografie een belangrijke factor in Europa. Net als Japan vergrijst het in rap tempo. Daar moeten beleggers over na gaan denken.” Maar om daat op in te spelen is lastig, geeft de obligatiebelegger toe. “Actieve managers kijken doorgaans niet verder dan een jaar of vijf.”

Connect is het branded contentplatform van IEXMedia. Deze content wordt u aangeboden door onze partner.

Lees meer

Duurzaam beleggen