Nieuws

Zin en onzin van het nieuws voor een beleggingsadviseur

Hoe benut een beleggingsadviseur zijn tijd zo efficiënt mogelijk. Welk nieuws en welke analyses helpen hem daarbij en wat leidt alleen maar af?

Op de website van het CFA Institute legt Robert Martorana aan op welke manier de tijd van een beleggingsadviseur zo efficiënt mogelijk kan worden gebruikt. Daarbij gaat het er vooral om zo snel mogelijk in de gaten te hebben of een (nieuws) artikel waardevol kan zijn of niet.

Door slechts de helft van de artikelen te lezen heeft een adviseur ineens een twee keer zo hoge productiviteit, aldus Martorana.

Maar het herkennen van een waardevol artikel valt nog niet mee. Martorana heeft vijf van zijn collega’s gevraagd naar manieren om deze te detecteren. Daarbij komt hij tot de conclusie dat het voor een consument van financieel nieuws allereerst van groot belang is om te weten en te begrijpen wat de consensusmening is.

Grafieken zijn betrowubaar

Daarna gaat het er vooral om om naar artikelen te zoeken die de eigen mening contrasteren. Dat is volgens Martorana de beste manier om het eigen gelijk te testen. Het is van belang om een kritische houding aan te houden ten aanzien van de gepresenteerde informatie.

Grafieken zijn wat dit betreft betrouwbaarder dan de manier waarop ze worden uitgelegd. Zelf de financiële informatie van bedrijven bestuderen is waardevoller dan het lezen van de interpretatie van een journalist of analist.

Het is verder van belang om op de hoogte te zijn van de politieke agenda van de partij van de nieuwsbron. Martorana wijst bijvoorbeeld op het moment dat de Wall Street Journal begon te schrijven over inkomensongelijkheid.

Eigen mening

Dat was geen vanzelfsprekend onderwerp voor de zakenkrant. Maar het had wel tot gevolg dat het onderwerp daarna breder op de politieke agenda kwam te staan.

Het is uiteindelijk cruciaal om in staat te zijn de verstrekte informatie te interpreteren vanuit een eigen visie op de ontwikkelingen.

Als je geen eigen mening hebt zullen media ervoor zorgen dat je een mening krijgt, aldus een van de collega’s van Martorana.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen