Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Niet stockpicken maar impactaandelen picken

Impactbeleggen werd eenvoudig bereikbaar toen in 2002 het Parvest Climate Impact Fund op de markt kwam. Het fonds wordt gerund door het Britse Impax, een van de eerste impactbeleggers ter wereld.

Impactbeleggen begint volgens Impax, de duurzame beleggingsdochter van BNP Paribas, met de intentie van een bedrijf het milieu te verbeteren. Dan wordt pas gekeken of de rendementskansen voldoen.

In tegenstelling tot andere grote impactbeleggers, die het zoeken in onder meer private equity en microkrediet, investeert Impaxt direct in beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die zich grotendeels ophouden in het midcapsegment.

“De bedrijven waarin wij beleggen, zijn geen primaire winstmakers, maar solution providers. Zij helpen de CO2-uitstoot te verlagen, het afvalprobleem te verkleinen, de wereldwijde voedselproductie duurzamer te maken of water te zuiveren. Onze impactbeleggingen zijn sinds 2002 gebundeld in het Parvest Climate Impact Fund,” vertelt Lisa Beauvilain, een van de researchers van Impax.

“In 1999 voldeden 215 beursgenoteerde bedrijven wereldwijd aan onze impactcriteria, inmiddels zijn dat er 1100”

Uitgebreide rapportage

“Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de bedrijven waarin een belang wordt genomen, hun positieve milieu-intentie ook waarmaken.” Een aanzienlijk deel van de researchactiviteiten van het fondsteam bestaat daarom uit het meten van de behaalde positieve milieuimpact van beursgenoteerde bedrijven.

Die informatie krijgt Impax van de bedrijven zelf, maar ook onderzoekspartijen van buiten worden ingeschakeld. Beauvilain: “Voordeel van de bedrijven die impact willen maken, is dat zij meestal uitgebreid rapporteren over hun impactdoelstellingen en in hoeverre deze worden gehaald. Daarnaast hebben de meeste bedrijven waarin wij beleggen, meestal maar één unique selling point. Dat maakt het meten meteen een stuk gemakkelijker.”

Volgens Beauvilain is Impax conservatief in zijn berekeningen. EY loopt de data en berekeningen na voor de dubbelcheck.

Genoeg te kiezen

Over populariteit heeft het Parvest Climate Impact Fund geen klagen. Vooral in de afgelopen drie jaar, nadat de VN impact investing op de agenda had gezet, neemt de vraag sterk toe, gemiddeld met 18% per jaar. Dat heeft natuurlijk te maken met de toenemende populariteit van impactbeleggen, maar volgens Beauvilain speelt ook mee dat Impax een naam heeft opgebouwd.

“Wij doen dit al twintig jaar. Wij waren ook de eerste die zo gedetailleerd impact gingen meten.”

Ondanks de hogere kosten die impactbeleggen met zich meebrengt, heeft het impactfonds van Impax prima gerendeerd. Over de afgelopen vijf jaar behaalde het fonds een gemiddeld rendement van 13,1% per jaar tegen een lagere koersbeweeglijkheid (11,7%) dan andere aandelenfondsen. 

Nooit mainstream

Maar ja, wat als de hele beleggingswereld plotseling impact wil maken. Zijn er dan nog wel voldoende investeringsmogelijkheden te vinden? Beauvilain zegt van wel. “Volgens onze methodologie moet een bedrijf minimaal 50% van zijn omzet boeken in één van onze vier impactpijlers (minder CO2-uitstoot, duurzame landbouw, minder afval, schoon water)."

"In 1999 voldeden 215 beursgenoteerde bedrijven wereldwijd aan onze impactcriteria, inmiddels zijn dat er 1100. En het worden er alleen maar meer, want de bedrijven die wij zoeken, opereren allemaal in groeimarkten.”

Beauvilain voegt daaraan toe dat steeds meer beleggers impact investing weliswaar zullen toejuichen, maar dat het nooit mainstream zal kunnen worden. “Niet elk product dat wordt gemaakt, kan een oplossing voor de problemen in de wereld zijn.”

Lees meer

Assetallocatie