Nieuws

Kolenindustrie leeft op, maar windcentrales zijn nu al goedkoper

De Amerikaanse kolensector kent dit jaar een kleine opleving, maar dit zal van korte duur zijn. Windcentrales zijn nu vaak al goedkoper dan kolencentrales. Daar komt over een paar de zon nog bij.

Donald Trump heeft in zijn eerste jaar als president voor veel commotie gezorgd, maar als je puur naar zijn prestaties kijkt dan is er eigenlijk weinig veranderd. De grens met Mexico is niet veel dichter dan hij toch al was. De grote hervorming van het gezondheidswezen is er nog niet, net zo min als een nieuw belastingsysteem.

Maar op een punt lijkt Trump wel succes te hebben geboekt en dat is de hoeveelheid banen in de kolenindustrie. Het was een van de grote verkiezingsbeloftes van Trump om de kolenindustrie leven in te blazen. En kijk aan, de werkgelegenheid is daadwerkelijk gestegen.

Het vervelende voor Trump is alleen dat dit niet door Trump komt, maar door de marktomstandigheden, aldus Bloomberg.

China en Debbie

De Amerikaanse kolenindustrie had dit jaar het voordeel dat de Chinezen vanaf 2016 minder zijn gaan produceren. Toen daarbovenop de Australische mijnbouwsector begin dit jaar werd getroffen door orkaan Debbie smolt het grote overaanbod aan kolen plots weg en herstelden de prijzen zich.

Voor de zwaar gehavende Amerikaanse kolenindustrie was dat geweldig nieuws.

Maar volgens energie-expert Jonathan Mir van vermogensbeheerder Lazard verandert dat niets aan de fundamenteel zwakke positie van de kolensector op de lange termijn.

Megawatt

Feit is dat een windcentrale rond de 30 dollar per megawattuur kost over zijn levensduur, terwijl alleen het openhouden van een kolencentrale tussen de 26 en 39 dollar kost. Met andere woorden er is een duidelijke prikkel om de minst efficiënte (en hopelijk ook vieste) kolencentrales te sluiten.

Ondertussen dalen de kosten van stroom uit zonnepanelen nog altijd snel, wat dit naar alle waarschijnlijkheid binnen een paar jaar de goedkoopste elektriciteitsbron maakt. Nog meer concurrentie dus voor kolencentrales.

Mir: “Wat we zien is dat duurzame energie de kolen- en kerncentrales in steeds meer regio’s verslaan op basis van een prijsvoordeel.” Dat het ook nog goed is voor het milieu is een bonus.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus