Nieuws

Waarom banken MiFID II omarmen

Ja, de implementatie van de nieuwe Europese toezichtregels, MiFID II, kost handenvol geld, maar het zorgt wel voor een overzichtelijk speelveld en houdt nieuwe concurrentie buiten de deur.

De nieuwe Europese toezichtregels, MiFID II, kosten handenvol geld, maar zorgen wel voor een overzichtelijk speelveld. Dat is volgens Bloomberg-columnist Lionel Laurent de mening van steeds meer bankiers. Laurent verwijst onder andere naar uitspraken van Sergio Ermotti, bestuursvoorzitter van UBS. Deze vraagt zich weliwaar of alle nieuwe regels - het MiFID II boekwerk beslaat 1500 pagina’s -  wel nodig zijn, maar ziet ze tegelijkertijd als steun in de rug. Dat geldt met name voor het beteugelen van allerhande vormen van lucratieve handel.

naam voor SEO

Sinds de liberalisering van de beursbedrijven zijn allerlei vormen van alternatieve handelssystemen, zoals dark pools, en high frequency trading, opgenomen en die hebben de markt er niet overzichtelijker op gemaakt. De verwachting is dat deze praktijken onder druk komen te staan als gevolg van de nieuwe regelgeving.

Daar staat tegenover dat nieuwe eisen over betalingen voor bijvoorbeeld research ervoor zullen zorgen dat met name kleinere effectenmakelaars in de problemen komen. Zij kregen tot nu toe gratis research van zakenbanken toegeworpen op voorwaarde dat ze deze banken gebruikten als broker voor de effectenhandel. Dat mag na 3 januari niet meer.

Strenge regels graag

De verwachting is dat de nieuwe MiFID regelgeving in totaal 2,5 miljard euro zal kosten. Het leeuwendeel van de kosten wordt gedragen door banken, waarbij met name tweede echelon banken voor de kosten opdraaien. Door de hoge kosten en de strengere regels is de verwachting dat de concurrentie vermindert, iets wat veel huidige spelers niet zo vervelend vinden, aldus Laurent.

Om dezelfde reden staan banken ook niet te springen om, na een geslaagde Brexit, de regels in Londen te laten vieren. Voor sommige hedgefondsen was dit een reden om voor Brexit te pleiten, maar de meeste banken hopen dat de Britten de EU-regels blijven omarmen. Het is aantrekkelijker voor hen als de regels internationaal niet te veel verschillen.

naam voor SEO

De Amerikaanse banken zijn om die reden weinig enthousiast om de Dodd-Frank regels af te schaffen. Dit plan van de Amerikaanse president Donald Trump zou ervoor zorgen dat de Amerikaanse regels nog verder afwijken van die in de rest van de wereld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen