Nieuws

CME-future brengt bitcoin dichterbij normaliteit

Bitcoin heeft met het besluit dinsdag van de beurs van Chicago om een bitcoin-future te introduceren een nieuwe stap gezet richting normaliteit.

Bitcoin heeft met het besluit dinsdag van de beurs van Chicago om een bitcoin-future te introduceren een nieuwe stap gezet richting normaliteit. Dat schrijft de Wall Street Journal.

“Bitcoin wordt hiermee gelegitimeerd als beleggingscategorie,” zegt Daniel Masters, voorzitter van de Global Advisors Groep, de manager van een bitcoin-hedgefonds.

Het CME-besluit kan volgens hem zorgen voor meer prijsstabiliteit. De CME is niet voor niets de grootste optiebeurs ter wereld. Een futurescontract zorgt voor meer handelsvolume, en er kan mee gewed worden op een koersdaling, iets wat bij bitcoin momenteel nog lastig is. “Als het makkelijker wordt om zowel short als long te gaan dan heb je goede kans dat de volatiliteit afneemt,” aldus Masters.

Toezichthouder waarschuwt

Het besluit van de CME moet nog wel worden goedgekeurd door de Commodity Futures Trading Commission, een van de  toezichthouders in de Verenigde Staten. De CFTC geldt als minder streng dan de SEC, die geregeld waarschuwt voor de risico's van bitcoin.

Gisteren deed de SEC nog een oproep om niet te veel waarde te hechten aan de oproep van beroemdheden zoals Paris Hilton om in bitcoins te beleggen.

Volgens de Wall Street Journal geeft dit aan dat er voor de CME ook een behoorlijk risico aan de bitcoinfuture zit. Er zijn talloze analisten en topbankiers die waarschuwen voor het hoge speculatieve gehalte van de handel in bitcoin.

De digitale munt is dit jaar al gestegen van rond de 1000 dollar tot boven de 6400. Bitcoin wordt bovendien vaak in verbinding gebracht met criminaliteit en witwaspraktijken. De Federal Reserve heeft eerder om die reden een bitcoin-ETF tegengehouden.

Imagoverlies

De CME loopt daardoor een imagorisico als de bitcoin-koers implodeert en beleggers het schip in gaan. De waarde van de bitcoins in omloop bedraagt inmiddels meer dan 100 miljard dollar. Het is daarmee verreweg de meest waardevolle cryptomunt.

Bitcoin is gelanceerd in 2008 door de Japanner Satoshi Nakamoto. Het is een van vele digitale munten in omloop, maar wel de meest succesvolle. Ze zijn bedoeld als alternatief nationale munten die door centrale banken worden gestuurd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?