Nieuws

Fondsindustrie heeft behoefte aan positieve discriminatie

De fondsindustrie heeft een groot diversiteitsprobleem dat bestreden moet worden met positieve discriminatie.

Een recente Britse studie wijst uit dat het merendeel van de fondsmanagers blanke mannen zijn met een vaak private opleiding. Het legt een probleem bloot dat voor meer sectoren geldt.

Er is te weinig diversiteit in het hoger management van bedrijven en daarvoor zijn concrete maatregelen nodig. Dit stelt Joe Wiggings in een column voor Behavioural Management

Wiggings wijst op meerdere studies die allemaal dezelfde uitkomst hebben. Zo deden Bertrand and Mullainathan (2004) een veldonderzoek waarbij ze fictieve cv’s verbonden aan mensen met Afro-Amerikaans klinkende en blank klinkende namen.

 

Quota

Het resultaat was dat de blanke mensen twee keer zo vaak werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Andere studies duiden erop dat voor vrouwen precies hetzelfde geldt.

Volgens Wiggins moet er daarom dringend actie worden genomen, en niet alleen door te zeggen dat het anders en beter moet maar door concrete maatregelen zoals het vastleggen van quota voor het aantal vrouwen en gekleurde mannen  in hogere functies.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen