Nieuws

Geen Kerst voor de afdeling compliance

MiFID II wordt 3 januari ingevoerd. Omdat nog veel moet worden geregeld, kunnen de leden van de verschillende bancaire werkgroepen MiFID II Kerst dit jaar vergeten, zo is de verwachting.

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dat geldt zeker voor de voorbereidingen op Mifid II. Volgens Wayne Riches van FIS Global zijn er bij verschillende banken en vermogensbeheerders projectteams die met de kerstdagen door moeten werken om alles voor 3 januari 2018 op orde te krijgen. "Ik was er zelf verrast over om te horen hoeveel paniek er is," zegt Riches tegen de website Citywire. 

Mifid II is een uitvloeisel van de kredietcrisis van 2008-2009 toen er behoefte ontstond aan extra regelgeving voor de financiele sector. FIS Global is een bedrijf dat helpt met softwareoplossingen.

Geautomatiseerde verslaggeving

Volgens Riches is het grootste probleem voor banken en beleggingsinstellingen de verslaggeving aan klanten en de toezichthouders. Die moet in januari helemaal geautomatiseerd zijn, wat een helse klus is vanwege de hoeveelheid informatie waarom gevraagd wordt. 

De invoering heeft ook voor Nederlandse instellingen grote gevolgen. De verwachting is dat vermogensadvies het hardst zal worden geraakt. Veel analisten verwachten dat zij flinke extra kosten moeten maken wat ten koste gaat van de marges. Bovendien is het maar de vraag of beleggers wel zitten te wachten op alle informatie die de adviseurs op hen afvuren. Teveel informatie kan leiden tot een overkill dat beleggers kan doen besluiten nog meer simpele indexproducten te kopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus