Nieuws

De grootste waardedaling ooit

PetroChina was het eerste aandeel met een waarde van meer dan 1000 miljard dollar. Kort daarna ging het met 800 miljard bergaf dankzij de dalende olieprijs en het meer groene beleid van de Chinese overheid.

Duurzaamheid klinkt goed, maar niet voor iedereen. Daar kunnen de aandeelhouders van PetroChina een lied over zingen. De afgelopen tien jaar heeft de Chinese energiereus 800 miljard dollar aan waarde verloren. Dat is meer dan het hele bbp van Nederland.

In 2007 was PetroChina nog het meest waardevolle aandeel ter wereld met een marktwaarde van 1100 miljard dollar. Beleggers in Hongkong hadden toen al zeven jaar kunnen genieten van een ongekende rally. Beleggers in Sjanghai waren minder gelukkig, die mochten pas vanaf 2007 participeren.

Duurzaamheid

Daarna ging het faliekant mis. De olieprijs zakte weg en de Chinese overheid gooide het beleid om, waarmee volgens een artikel op Bloomberg ook de toekomst er somber uitziet.

De meeste analisten hebben een verkooprating op het aandeel, zeker na de tegenvallende kwartaalcijfers van afgelopen week. Gemiddeld wordt een verdere koersdaling van 16% verwacht, bovenop de ruim 80% die sinds 2007 al achter de rug zijn.

Schuld is vooral de nog altijd hoge koers-winstverhouding, maar ook het beleid van de Chinese overheid weg van fossiele brandstoffen hakt er in.

H-aandelen

De grootste verliezer is die overheid zelf die een meerderheid van de aandelen bezit. De beleggers in Hongkong met zogenoemde H-aandelen hebben als ze in 2000 zijn ingestapt ondanks het enorme koersverlies toch nog een winst van 735%, vooral dankzij dividenduitkeringen.

De beleggers in Hongkong hebben volgens analisten ook de beste kansen toch nog wat uit hun aandelenbezit te halen mocht PetroChina zijn divisie pijpleidingen verkoopt. Een analist van Jefferies Group denkt dat dit een superdividend kan opleveren met een aandelenwinst van 31% tot gevolg.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus