Nieuws

50% bankpersoneel is overbodig

Over 10 jaar hebben banken nog maar de helft van het huidige personeel overbodig, aldus de ceo van Nordea. De Scandinavische bank zet alvast 10% van de eigen werknemers op straat.

De toekomstige bank zal aanzienlijk minder werknemers bevatten. Dat blijkt uit een interview van Bloomberg met Caspar von Koskull, de Chief Executive Officer van Nordea Bank. Daarin legt hij uit dat het gebruik van kunstmatige intelligentie een grote vlucht zal nemen in het bankenlandschap. Dat is volgens Von Koskull mogelijk door het digitale karakter van modern bankieren. Een ‘menselijke touch’ blijft volgens Von Koskull wel altijd noodzakelijk.

Nordea Bank verraste afgelopen week medewerkers en beleggers met een rigoureuze sanering. De bank wil 10% van de werknemers ontslaan. Het gaat volgens Von Koskull om banen die niet meer zullen terugkeren. En het is ook niet de laatste sanering.

Casper van Koskull
naam voor SEO

Geen simpele kostenbesparing

Over tien jaar hebben banken, volgens Von Koskull, aan de helft van het huidige personeel voldoende. Vakbonden noemen de ontslagen schokkend en wreed. Het gaat in totaal om 6000 van de 60.000 werknemers die Nordea op dit moment heeft. Maar er is volgens Von Koskull niets verrassends aan de aankondiging. "We zijn al twee jaar met vakbonden in gesprek om de noodzakelijke veranderingen door te spreken."Von Koskull denkt dat andere banken het voorbeeld zullen volgen.

“Het gaat niet om een simpele kostenbesparing. Het gaat om een andere manier van bankieren.” 

De reorganisatie zal echter wel degelijk leiden tot minder kosten. Aanvankelijk zijn de kosten van de reorganisatie hoog, geeft Von Koskull toe. Maar op termijn zal de kostenratio van Nordea dalen van 51% op dit moment naar iets meer dan 40% over enkele jaren na de transformatie.

Nederland?

Ook Nederlandse banken zijn zich aan het voorbereiden op de veranderende omstandigheden in de bankenwereld. In de afgelopen jaren zijn 20.000 banen verdwenen uit de sector. Maar de reorganisaties gaan in Nederland vooralsnog niet gepaard met ontslagen die van een vergelijkbare orde zijn als die bij Nordea.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie