Nieuws

Chinese beleggingskansen verbeterd

President Xi Jinping heeft zijn positie door het negentiende Partijcongres versterkt. Is dat gunstig? Jan Boudewijns van Candriam denkt van wel. "De financiële sector komt nu weer op de radar van beleggers."

Jan Boudewijns, hoofd aandelen opkomende markten van het Belgisch-Franse Candriam, volgde uiteraard het belangrijke 19e Chinese Partijcongres. Wat viel hem op?

“Het belangrijkste is eigenlijk al op de eerste dag gezegd door president Xi Jinping. Daarna was het redelijk stil. Veel gebeurt achter de schermen. Het Partijcongres is bedoeld om een nieuwe partijleiding samen te stellen.” Dit zijn de nieuwe machthebbers van China.

"Vraag vooraf was vooral in hoeverre de president zijn macht heeft weten te consolideren, of juist weten te versterken. Dat laatste is gebeurd. Daarvoor kijken watchers naar de kleinste details. Zitten de verschillende pionnen nog op hun posities, of hebben zij zich zelfs omhoog weten te werken?"

"Xi Jinping heeft door zijn eerdere anti-corruptiecampagnes vijandelijke facties opzij gezet. Het bewijs hiervan is dat zijn beleid nu onderdeel is van de consititutie, zoals dat eerder ook het geval was met de ideeën van Mao, Deng Xiaoping en Jiang Zemin."

To do-lijstje

"Door de uitkomst van het Partijcongres heeft Xi Jinping meer macht gekregen om zijn beleid uit te voeren. Als hij doet wat hij belooft, dan is dat positief. Zijn doel is dat China in 2050 een moderne welvarende harmonieuze socialistische staat is. Xi Jinping heeft veel aandacht voor sociale stabiliteit. De aanpak van milieuvervuiling is key. Industriële overcapaciteit wordt aangepast. Dat is al begonnen met steenkool en staal. In de komende jaren komen eerst de andere vieze bedrijfstakken aan bod zoals aluminium en cement."

"Verder staat op Xi's lijstje dat de grote economische ongelijkheid moet worden weggewerkt, en dat China in 2020 geen armoede meer kent. Hij wil daarnaast de grote financiële risico’s aanpakken. Minder dan vroeger zet China nu vooral in op technologie en innovatie. Niet dat China zo ver op ons achter ligt. Op veel vlakken loopt China voorop, zoals met alles dat met online shopping te maken heeft. De meeste Chinezen betalen al lang niet meer met cash of bankpas. Dat doen zij met hun telefoon" 

Beleggingskansen

"Is de uitkomst reden om meer of minder in China te beleggen? In de voorbije twee jaar groeiden vooral techbedrijven, maar door de hervormingsactiviteiten zijn ook cyclische sectoren interessant geworden. Ook de financiële sector komt weer op de radar van belegger. Deze secor heeft in de afgelopen jaren ge-underperformed. Uiteraard kijken we met extra aandacht naar bedrijven die China duurzamer maken."

"Ik denk soms dat er te veel aandacht is voor de economische groeicijfers van China. Economisch beleid is belangrijker dan economische groei. Alle investeringen waren de afgelopen jaren bedoeld om de consumenten- en dienstensector te versterken. De Chinese economie van nu is een hele andere dan die van vijf jaar geleden."

"Wat niet verandert is de politieke situatie in China. Democratie is niet snel te verwachten. Voor de meeste Chinezen is dat geen groot probleem. Men is niet anders gewend. Voordeel van het huidige systeem is wel dat er kan worden nagedacht over de lange termijn in plaats van de komende verkiezingen."

Jan Boudewijns van Candriam

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Alternatieve beleggingen